Ώρα Server 16:55:08
Συνδεσιμότητα
Ενεργή
Ενεργά Cryptos 12,401
Ανταλλακτήρια 644
BTC 40.9%
ETH 17.5%
DeFi 4.1%

Cryptopedia is turning to a Next.js App. There is not ETA but, so far, about 1/3 of the website has been remade.

Τι είναι το Tether (USDT);

5 Οκτωβρίου, 2021 5 λεπτά
Tether USDT Cryptopedia

Η δημιουργός του πρώτου και πιο διαδεδομένου σταθερού κρυπτονομίσματος (stablecoin), η Tether Limited είναι μια εταιρία που χειρίζεται μια πλατφόρμα που εκδίδει κρυπτονομίσματα βασισμένα στην τεχνολογία του blockchain και με σταθερή ισοτιμία με τα παραδοσιακά κυβερνητικά χρήματα.

Τι είναι το Tether;

Έως και σήμερα, η Tether υποστηρίζει τέσσερα stablecoins: το Δολάριο (USDT), το κινέζικο Yuan (CNHT), το Ευρώ (EURT) καθώς και ένα stablecoin το οποίο έχει ισοτιμία από 1 oz. χρυσού (XAUT).

Ξεκινώντας με το USDT το 2014, η ιδέα της εταιρίας ήταν να μετατρέψει τα κυβερνητικά χρήματα πιο συμβατά με τα κρυπτονομίσματα, τα οποία ανταλλάσσονται 24/7 στην ανοιχτή παγκόσμια αγορά.

Κάθε κρυπτονόμισμα USDT μπορεί να ανταλλαχθεί με ένα αντίστοιχο δολάριο από την εταιρία Tether Limited. Θεωρείται ότι η συνολική αξία όλων των USDT είναι ίση με τα χρηματικά αποθέματα της εταιρίας.

Μόλις ένα USDT δημιουργηθεί και εκδοθεί, μπορεί να μεταφερθεί, αποθηκευτεί και ξοδευτεί από επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες που επιθυμούν να αποφύγουν την – αρκετές φορές – άστατη αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Σήμερα, τα stablecoins αναδεικνύονται ως μια κατηγορία κρυπτονομισμάτων που ξεκινάει να βρίσκει χρήσεις πέρα από τον κόσμο της αγοράς των ανταλλαγών, συμπεριλαμβάνοντας τομείς όπως παραδοσιακές διεθνείς χρηματικές πληρωμές.

Έως και το 2021, το USDT παραμένει το μεγαλύτερο και πιο ευρέως χρησιμοποιημένο stablecoin.

Παράλληλα, η ιδέα του Stablecoin έχει «αγκαλιαστεί» από πολλές μεγάλες παγκόσμιες εταιρίες. Για παράδειγμα, το Facebook ανακοίνωσε το 2019 ότι προσπαθεί να ξεκινήσει το δικό του stablecoin, με την ονομασία Libra.

Ποιος δημιούργησε το Tether;

Οι ρίζες του Tether πηγαίνουν πίσω στις αρχές του 2010, όπου οι πληροφορικάριοι για πρώτη φορά ξεκίνησαν να κάνουν θεωρίες για το πως τα Bitcoins θα μπορούσαν να παραμετροποιηθούν ώστε να αντικατοπτρίσουν νέα είδη περιουσιακών στοιχείων.

Όπως αναμένεται, δύο γκρουπ ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω στην ιδέα ότι η αλυσίδα του Bitcoin θα μπορούσε να είναι μια πλατφόρμα από την οποία θα εκδίδονται τα παραδοσιακά χρήματα – δημιουργώντας την startup εταιρία Realcoin και το γνωστό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Bitfinex.

Κάποια στιγμή, τα δύο γκρουπ ενώθηκαν, δημιουργώντας την Tether Limited.

Έτσι, σήμερα, η εταιρία επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν και να μεταφέρουν κρυπτονομίσματα Tether καθώς και να τα χρησιμοποιούν για να αποκτήσουν νέα κρυπτονομίσματα σε γνωστά ανταλλακτήρια.

Πως λειτουργεί το Tether;

Η Tether Limited αποδέχεται καταθέσεις και αναλήψεις από τους πελάτες της, και είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία και καταστροφή κρυπτονομισμάτων Tether ανάλογα με τα αποθέματα που διαχειρίζεται.

Tether και Bitcoin

Το Tether ξεκίνησε αρχικά στην αλυσίδα του Bitcoin μέσω του πρωτόκολλου Omni Layer, μιας πλατφόρμας που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία και ανταλλαγή ψηφιακών νομισμάτων στο δίκτυο του Bitcoin.

Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει τη δημιουργία (minting) και καταστροφή (burning) κρυπτονομισμάτων Tether σύμφωνα με την κατεχόμενη ποσότητα. Παράλληλα, η κυκλοφορία των νομισμάτων Tether μπορεί να ιχνηλατιστεί μέσω του πρωτοκόλλου.

Το καθολικό του Tether είναι αποθηκευμένο στο blockchain του Bitcoin λόγω του Omni, και το Omni Explorer επιτρέπει στους χρήστες να δουν τις πιστοποιημένες συναλλαγές τους. Τα Tethers είναι επίσης διαθέσιμα και στο Liquid (L-BTC), μια παραλυσίδα (sidechain) του Bitcoin.

Tether και άλλα Blockchains

Το Tether είναι διαθέσιμο και σε άλλα blockchains, συμπεριλαμβανομένου του Ethereum (ETH), Tron (TRX) και EOSIO (EOS), επιτρέποντας τη δημιουργία νέων νομισμάτων στα προαναφερόμενα οικοσυστήματα.

Ως τον Οκτώβρη του 2021, το μεγαλύτερο μερίδιο του USDT είναι στο Ethereum.

Γιατί το Tether έχει αξία;

Τα stablecoins είναι πολύτιμα για τον απλό λόγο του ότι προσφέρουν στους traders μια διέξοδο διαφυγής από την – μερικές φορές – άστατη αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Για παράδειγμα, μεταφέροντας αξία σε USDT, ένας trader ίσως μειώσει το ρίσκο έκθεσής του σε μια ξαφνική πτώση τιμών των κρυπτονομισμάτων. Παράλληλα, ένας που κατέχει USDT εξαλείφει τα συναλλαγματικά κόστη και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στις παραδοσιακές συναλλαγές (π.χ. με USD).

Τα ανταλλακτήρια χρησιμοποιούν το Tether ως μια γέφυρα στο να κάνουν διαθέσιμα παραπάνω προσφερόμενα ζευγάρια νομισμάτων. Ακόμη, όπου το παραδοσιακό χρήμα βρίσκει γεωγραφικούς περιορισμούς, το Tether – ως κρυπτονόμισμα – επιτρέπει την άρση τους.

Ωστόσο, οι traders πρέπει να γνωρίζουν ότι η αξία του Tether έχει μερικές φορές διακυμάνσεις – είτε πιο πάνω ή πιο κάτω από την επιθυμητή ισοτιμία. Για παράδειγμα, μερικές φορές, η τιμή έχει επηρεαστεί από εικασίες για το εάν όντως όλα τα νομίσματα Tethers υποστηρίζονται από παραδοσιακά χρήματα της Tether Limited.

Επιπρόσθετα, οι traders πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να συμπληρώσουν το KYC (know-your-customer) της Tether Limited για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα κρυπτονομίσματα Tether. Το KYC είναι μια διαδικασία ταυτοποίησης όπου ο χρήστης αποστέλλει ορισμένα έγγραφα. Αυτή η διαδικασία, δεοντολογικά, είναι το ακριβώς αντίθετο από την ιδέα της αποκεντροποίησης των κρυπτονομισμάτων.

Γιατί να χρησιμοποιήσει κάποιος το Tether;

Οι χρήστες ίσως ενδιαφέρονται να αγοράσουν Tether διότι προσφέρει την αποδοτικότητα και – έως ένα βαθμό – τα οφέλη της διαφάνειας των κρυπτονομισμάτων. Παράλληλα, προσφέρει προστασία ενάντια στην αστάθεια των τιμών και μια γέφυρα για την αγορά τρίτων μη-διαδεδομένων κρυπτονομισμάτων.

Η ιστοσελίδα Cryptopedia δεν εγγυάται την αξιοπιστία του περιεχομένου της και για αυτό δεν μπορεί να κριθεί υπεύθυνη για οποιοδήποτε λάθος ή ανακρίβεια. Οι απόψεις και οι θέσεις που εκφράζονται σε κάθε άρθρο της Cryptopedia είναι αποκλειστικά των συντακτών. Οι πληροφορίες που παρέχονται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό σκοπό, και δεν αποτελούν οικονομικές, επενδυτικές συμβουλές ή συμβουλές εμπορίου. Συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο επαγγελματικό σύμβουλο επενδύσεων πριν από οποιαδήποτε απόφαση οικονομικής φύσεως. Επισκεφθείτε την Πολιτική Απορρήτου της Cryptopedia για να μάθετε περισσότερα.

secure shield

Για τη σωστή λειτουργία του Cryptopedia, χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το Cryptopedia, συναινείτε με την πολιτική απορρήτου και cookies.

Περισσότερα
close

Σύνδεση

Νέος χρήστης; Δημιούργησε ένα λογαριασμό!

Ξέχασα τον κωδικό
User registration disabled, please contact the admin to enable.