Ώρα Server 17:06:21
Συνδεσιμότητα
Ενεργή
Ενεργά Cryptos 12,401
Ανταλλακτήρια 644
BTC 40.9%
ETH 17.6%
DeFi 4.1%

Cryptopedia is turning to a Next.js App. There is not ETA but, so far, about 1/3 of the website has been remade.

Τι είναι το Solana (SOL);

15 Οκτωβρίου, 2021 (17 Νοεμβρίου, 2021) 4 λεπτά

Το Solana είναι ένα οικοσύστημα με σκοπό τη δημιουργία μιας βάσης για αποκεντρωμένες εφαρμογές (dApps), έχοντας ως προτεραιότητα την επεκτασιμότητα του δικτύου του.

Τι είναι το κρυπτονόμισμα Solana (SOL);

Έχοντας τον παραπάνω στόχο, το Solana κατατάσσεται μεταξύ άλλων ανταγωνιστικών blockchain projects όπως Ethereum, Cardano, Polkadot ή Cosmos. Όλα τα προηγούμενα projects επιθυμούν να δημιουργήσουν οικοσυστήματα από προϊόντα ή υπηρεσίες που να υποστηρίζονται από κρυπτονομίσματα.

Για να διαφοροποιηθεί, το Solana εισάγει ένα συνδυασμό διαφορετικών αρχιτεκτονικών επιλογών προσπαθώντας να προσφέρει γρηγορότερους χρόνους διεκπεραίωσης συναλλαγών. Παράλληλα παρέχει μια ευέλικτη υποδομή στους κατασκευαστές για τη δημιουργία και ανάπτυξη προσαρμοσμένων εφαρμογών σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού.

Για να πετύχει τα προηγούμενα, το δίκτυο του Solana χρησιμοποιεί το κρυπτονόμισμα SOL. Το SOL χρησιμοποιείται για την εκτέλεση προσαρμοσμένων προγραμμάτων, αποστολή συναλλαγών και κινητοποίηση των μελών που προστατεύουν το δίκτυο.

Για περισσότερες ενημερώσεις από την ομάδα του Solana, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα Medium του project, η οποία περιλαμβάνει μηνιαία newsletters και άλλα επεξηγηματικά άρθρα.

Ποιος δημιούργησε το Solana (SOL);

Η ιδέα του Solana ξεκίνησε το 2017 από τον Anatoly Yakovenko, ο οποίος αναζητούσε έναν τρόπο να πετύχει οι επιδόσεις ενός αποκεντρωμένου δικτύου υπολογιστών να είναι εξίσου ισχυρές με αυτές του ενός υπολογιστή.

Το Blockchain του Solana υποστηρίζεται κυρίως από το Solana Labs, ενώ το Solana Foundation, μια Ελβετική μη-κερδοσκοπική οργάνωση, προωθεί το project με οικονομικές χορηγίες και μεγαλώνοντας την κοινότητα.

Ο Yakovenko και η ομάδα του ξεκίνησε να λαμβάνει οικονομικούς πόρους το 2018 από τη Solana Labs. Η ομάδα συγκέντρωσε ιδιωτικά το 2019 πάνω από $20 εκατομμύρια σε ένα διάστημα αρκετών μηνών. Μετά την έναρξη του κύριου δικτύου (mainnet) τον Μάρτιο του 2020, το Solana συγκέντρωσε επιπλέον $1.76 εκατομμύρια σε μια δημόσια αγορά που διεξήχθη από το ανταλλακτήριο CoinList.

Πως λειτουργεί το Solana;

Το δίκτυο του Solana προσφέρει πολλές όμοιες λειτουργίες με άλλα δίκτυα κρυπτονομισμάτων όπως έξυπνα συμβόλαια, διακανονισμό συναλλαγών, έκδοση νομίσματος. Ωστόσο, για να διαφοροποιηθεί από τους άλλους, το Solana προσπαθεί να προσφέρει καλύτερες ταχύτητες διακανονισμών και μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών.

Αρχιτεκτονική Δικτύου Solana

Το Solana στοχεύει στην επίτευξη επεκτασιμότητας μέσω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του και οχτώ κύριων στοιχείων:

  • Απόδειξη Ιστορικού – Ένα παγκόσμιο ρολόι το οποίο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός κοινού προγράμματος μεταξύ όλων των συμμετεχόντων
  • Ρεύμα του Κόλπου (Gulf Stream) – Ορίζει πότε και πως ανταλλάσσονται οι συναλλαγές
  • Επίπεδο Θάλασσας (Sealevel) – Μηχανή επεξεργασίας που προσδιορίζει τη σειρά και εκτέλεση των συναλλαγών
  • Τουρμπίνα (Turbine) – Ορίζει τον τρόπο που οι κόμβοι επικυρώνουν τις συναλλαγές (γνωστοί και ως επικυρωτές), στέλνουν και λαμβάνουν κύβους
  • Cloudbreak – Μηχανισμός μνήμης που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό υπολοίπων των συμμετεχόντων
  • Pipeline – Επιβεβαιώνει κάθε στοιχείο μιας συναλλαγής
  • Αρχειοθέτες (Archivers) – Δίκτυο κόμβων όπου τα δεδομένα αποθηκεύονται επ’ αορίστου μακρυά από τους επικυρωτές

Αν και τεχνολογικά περίπλοκα, κάθε στοιχείο χρησιμοποιείται για τη βελτιστοποίηση του όγκου των συναλλαγών που μπορεί να εκτελέσει το Solana χωρίς να “τεμαχίσει” την αλυσίδα του (sharding) ή να χρησιμοποιήσει ένα δίκτυο τύπου Layer 2 (π.χ. Polkadot).

Μηχανισμός Ομοφωνίας Solana Proof of Stake

Για την προστασία της αλυσίδας κύβων, το Solana δημιούργησε έναν μηχανισμό ομοφωνίας, γνωστό ως Tower BFT, ο οποίος ενσωματώνει το σύστημα αντιπροσωπευτικής απόδειξης μεριδίου (DPoS)

Το DPoS χρησιμοποιεί ένα σύστημα ψήφων και φήμης για την προστασία του δικτύου, επικυρώνει συναλλαγές και διανέμει νέα SOL. Έτσι ο καθένας που κατέχει κρυπτονομίσματα SOL μπορεί να βοηθήσει στη λειτουργία του δικτύου.

Κάθε κρυπτονόμισμα SOL μπορεί να κλειδωθεί και να χρησιμοποιηθεί στο μηχανισμό ομοφωνίας από συμμετέχοντες (κόμβους). Κλειδώνοντας SOL, οι κόμβοι συμμετέχουν στη διακυβέρνηση της πλατφόρμας και αυξάνουν τις πιθανότητες τους να επιλεχθούν για την παραγωγή κύβων.

Επίσης, οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν να διαθέσουν τα κρυπτονομίσματα SOL σε άλλους επικυρωτές, παρέχοντας τους ψήφους εμπιστοσύνης και λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα ένα μέρος των block ανταμοιβών.

Γιατί το κρυπτονόμισμα SOL έχει αξία;

Το κρυπτονόμισμα SOL έχει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και λειτουργία του οικοσυστήματος του Solana.

Το Solana επιβραβεύει τους επικυρωτές και τους αντιπροσωπευόμενούς τους με ένα μερίδιο των νέων δημιουργημένων νομισμάτων SOL. Παράλληλα θέτει φόρους συναλλαγών και διάφορα άλλα μέτρα για να ρυθμίσει το ρυθμό πληθωρισμού.

Κατέχοντας κρυπτονομίσματα SOL, οι χρήστες έχουν επίσης πρόσβαση σε ένα σύνολο από projects που έχουν χτιστεί στο δίκτυο του Solana.

Όμοια με το Ethereum ή το Polkadot, το Solana επιτρέπει στους προγραμματιστές να εκτελέσουν προσαρμοσμένα έξυπνα συμβόλαια και να σχεδιάσουν αποκεντρωμένες εφαρμογές (dApps) με σκοπό την παροχή ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών. Παραδείγματα τέτοιων project περιλαμβάνουν το Serum, ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο, ή το Raydium, ένας αυτοματοποιημένο market maker (AMM), ο οποίος παρέχει ρευστότητα στο οικοσύστημα. Τα AMMs είναι αυτόνομοι μηχανισμοί ανταλλαγών που χρησιμοποιούν τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια (DEXs) για να λειτουργήσουν.

Γιατί να χρησιμοποιήσει κάποιος το Solana (SOL);

Οι χρήστες ίσως βρουν το Solana ελκυστικό λόγω της προσπάθειας που καταβάλλει για ένα επεκτάσιμο δίκτυο αποκεντρωμένων εφαρμογών χωρίς τεμαχισμό αλυσίδας (sharding) ή χρήση τεχνολογιών Layer 2.

Τέλος, οι κατασκευαστές ίσως βρουν την πλατφόρμα ελκυστική για προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλό όγκο δραστηριότητας. Επίσης, οι επενδυτές που πιστεύουν στην ιδέα των επεκτάσιμων αλυσίδων μπορούν να προσθέσουν το κρυπτονόμισμα SOL στο portfolio τους.

Η ιστοσελίδα Cryptopedia δεν εγγυάται την αξιοπιστία του περιεχομένου της και για αυτό δεν μπορεί να κριθεί υπεύθυνη για οποιοδήποτε λάθος ή ανακρίβεια. Οι απόψεις και οι θέσεις που εκφράζονται σε κάθε άρθρο της Cryptopedia είναι αποκλειστικά των συντακτών. Οι πληροφορίες που παρέχονται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό σκοπό, και δεν αποτελούν οικονομικές, επενδυτικές συμβουλές ή συμβουλές εμπορίου. Συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο επαγγελματικό σύμβουλο επενδύσεων πριν από οποιαδήποτε απόφαση οικονομικής φύσεως. Επισκεφθείτε την Πολιτική Απορρήτου της Cryptopedia για να μάθετε περισσότερα.

secure shield

Για τη σωστή λειτουργία του Cryptopedia, χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το Cryptopedia, συναινείτε με την πολιτική απορρήτου και cookies.

Περισσότερα
close

Σύνδεση

Νέος χρήστης; Δημιούργησε ένα λογαριασμό!

Ξέχασα τον κωδικό
User registration disabled, please contact the admin to enable.