Ώρα Server 17:27:53
Συνδεσιμότητα
Ενεργή
Ενεργά Cryptos 12,401
Ανταλλακτήρια 644
BTC 40.9%
ETH 17.6%
DeFi 4.1%

Cryptopedia is turning to a Next.js App. There is not ETA but, so far, about 1/3 of the website has been remade.

Τι είναι το Polkadot;

19 Απριλίου, 2021 (4 Ιουνίου, 2021) 5 λεπτά
Τι είναι το Polkadot

Το Polkadot είναι ένα λογισμικό με στόχο τη δημιουργία ενός παγκοσμίου δικτύου υπολογιστών και αντίστοιχα μιας παγκόσμιας αλυσίδας κύβων. Πάνω σε αυτήν την αλυσίδα, οι χρήστες μπορούν να ξεκινήσουν και να λειτουργήσουν τις δικές τους αλυσίδες κύβων.

Τι είναι το Polkadot;

Το Polkadot είναι μία από τις πιο ανταγωνιστικές αλυσίδες κύβων μιας και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων. Άλλα παραδείγματα τέτοιων αλυσίδων είναι το Ethereum (ETH), Cosmos (ATOM) και EOSIO (EOS).

Το Polkadot ξεκίνησε επίσημα το 2020. Ως ένα από τα πιο καινούργια συστήματα, εισήγαγε ένα σημαντικό αριθμό τεχνολογικών δυνατοτήτων για να πετύχει το στόχο του. Αρχικά, το Polkadot έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να υποστηρίζει δύο ειδών αλυσίδες κύβων:

 • Το βασικό δίκτυο, το οποίο ονομάζεται Relay Chain, στο οποίο οι συναλλαγές είναι οριστικές
 • Δίκτυα δημιουργημένα από χρήστες, γνωστά ως Parachains

Τα Parachains μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τη χρήση. Οι συναλλαγές που γίνονται σε αυτά επωφελούνται από την προστασία της κεντρικής αλυσίδας, Relay Chain. Με αυτό το μοντέλο, η ομάδα του Polkadot υποστηρίζει ότι οι συναλλαγές όλων των Parachain μπορούν να διατηρηθούν ασφαλείς χρησιμοποιώντας μόνο υπολογιστικούς πόρους για τη λειτουργία της κεντρικής αλυσίδας. Επιπρόσθετα, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν κάθε Parachain για όποια χρήση θελήσουν.

Η ομάδα του Polkadot πιστεύει ότι αυτός ο σχεδιασμός θα επιτρέψει στους χρήστες να πραγματοποιήσουν συναλλαγές πιο ιδιωτικά και αποδοτικά, δημιουργώντας αλυσίδες κύβων οι οποίες δεν διατηρούν τα δεδομένα του χρήστη στο δημόσιο δίκτυο και έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν μεγαλύτερο αριθμό συναλλαγών.

Αρχική προσφορά κρυπτονομισμάτων DOT

Ιστορικά, το Polkadot συγκέντρωσε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές. Πραγματοποιώντας δύο πωλήσεις του κρυπτονομίσματος DOT, το αρχικό κεφάλαιο του Polkadot ήταν από τα υψηλότερα που συγκεντρώθηκε στην ιστορία των αλυσίδων κύβων.

Όσοι ενδιαφέρονται για την πορεία του project, μπορούν να ακολουθήσουν το επίσημο Πλάνο του Polkadot.

Ποιος δημιούργησε το Polkadot;

Το Polkadot ιδρύθηκε από τον Gavin Wood (επίσης συνιδρυτή στο Ethereum) και τους συνιδρυτές Peter Czaban και Robert Habermeier το 2016. Το ιστορικό του Wood είναι λαμπρό μιας και ίδρυσε την Solidity, την προγραμματιστική γλώσσα που χρησιμοποιούν οι χρήστες για να αναπτύξουν αποκεντρωμένες εφαρμογές (dApps) στο Ethereum. Ο Gavin Wood ήταν επίσης ο πρώτο CTO του Ethereum, και πιο πριν δούλευε στη Microsoft ως Research Scientist.

Ο Wood ίδρυσε την εταιρία Parity Technologies το 2015, με την Jutta Steiner. Ο σκοπός του ήταν να βοηθήσει project που επιθυμούσαν να χτίσουν εφαρμογές στο Ethereum. Πλέον η Parity Technologies διατηρεί την Substrate, ένα framework ανάπτυξης το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από κατασκευαστές που επιθυμούν να δημιουργήσουν γρήγορα parachains.

Web3 Foundation

Το ίδρυμα Web3 είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος διεξήγαγε τις πωλήσεις των πρώτων νομισμάτων του Polkadot. Ο Gavin Wood είναι ο πρόεδρος και συνιδρυτής είναι ο Pete Czaban. Το ίδρυμα Web3 έχει λάβει 30% των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν από τις πρώτες πωλήσεις και τις διατηρεί για την περαιτέρω ανάπτυξη του Polkadot.

Πως λειτουργεί το Polkadot;

Το Polkadot δίκτυο επιτρέπει τη δημιουργία τριών τύπων αλυσίδων:

 • Κεντρική Αλυσίδα (Relay Chain) – Είναι η κεντρική αλυσίδα κύβων του Polkadot και το δίκτυο που οι συναλλαγές ολοκληρώνονται. Για να πετύχει μεγαλύτερη ταχύτητα, η κεντρική αλυσίδα ξεχωρίζει την προσθήκη νέων συναλλαγών από την ταυτοποίηση τους. Με αυτόν τον τρόπο, το Polkadot επεξεργάζεται παραπάνω από 1000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, σύμφωνα με μέτρηση του 2020.
 • Parachains – Τα Parachains είναι προσαρμοσμένες αλυσίδες κύβων, οι οποίες χρησιμοποιούν τους πόρους της κεντρικής αλυσίδας για να πιστοποιήσουν ότι οι συναλλαγές είναι έγκυρες.
 • Γέφυρες (Bridges) – Οι γέφυρες επιτρέπουν στο δίκτυο του Polkadot να επικοινωνήσει με άλλες αλυσίδες κύβων. Το Polkadot προσπαθεί να σχεδιάσει γέφυρες για αλυσίδες κύβων όπως το EOS, Cosmos, Ethereum και Bitcoin. Με τις γέφυρες, τα νομίσματα κάθε αλυσίδας θα μπορούν να ανταλλαχθούν χωρίς τη χρήση κάποιου κεντρικού ανταλλακτηρίου.

Κεντρική Αλυσίδα (Relay Chain)

Για να κρατήσει το δίκτυο ασφαλή, η κεντρική αλυσίδα χρησιμοποιεί ένα διαμορφωμένο πρωτόκολλο proof-of-stake (PoS), γνωστό ως Nominated-Proof-of-Stake (NPoS). Αυτό το σύστημα επιτρέπει οποιονδήποτε κάνει χρήση μεριδίου (staking) των κρυπτονομισμάτων DOT να επιτελέσει έναν από τους παρακάτω ρόλους:

 • Validator (Επικυρωτής) – Επικυρώνει δεδομένα στους κύβους των parachain. Επίσης συμμετέχει στις ψηφοφορίες για προτεινόμενες αλλαγές στο δίκτυο.
 • Nominator (Προτείνων) – Προστατεύει την κεντρική αλυσίδα επιλέγοντας – προτείνοντας αξιόπιστους επικυρωτές. Οι προτείνοντες διαθέτουν τα DOT νομίσματά τους στους επικυρωτές και έτσι δίνουν τις ψήφους τους σε αυτούς.
 • Collectors (Συλλέκτες) – Οι συλλέκτες είναι δεσμοί (nodes) που αποθηκεύουν ένα πλήρες ιστορικό των συναλλαγών σε κάθε parachain, σε μορφή κύβων στην κεντρική αλυσίδα.
 • Fishermen (Ψαράδες) – Οι «Ψαράδες» επιβλέπουν το δίκτυο Polkadot και αναφέρουν κακόβουλες συμπεριφορές στους επικυρωτές.

Οι χρήστες που κάνουν χρήση του DOT μεριδίου τους μπορούν να πραγματοποιήσουν τους παραπάνω ρόλους και να λάβουν επιβραβεύσεις σε DOT.

Διακυβέρνηση του Polkadot

Η διακυβέρνηση του Polkadot μπορεί να επηρεαστεί από τριών ειδών χρήστες:

 • Κάτοχοι DOT – Οποιοσδήποτε κατέχει νομίσματα DOT μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να προτείνει αλλαγές στο δίκτυο και να εγκρίνει ή αρνηθεί σημαντικές αλλαγές που προτείνονται από άλλους.
 • Συμβούλιο – Εκλεγμένο από τους κάτοχους DOT, τα μέλη του συμβουλίου είναι υπεύθυνα για τις προτεινόμενες αλλαγές αλλά και τον καθορισμό του ποιες από τις προτεινόμενες αλλαγές ενσωματώνονται στο λογισμικό. Οι προτάσεις από τα μέλη του συμβουλίου απαιτούν λιγότερες ψήφους για να εγκριθούν, συγκριτικά με αυτές των απλών κατόχων DOT.
 • Η Τεχνική Επιτροπή – αποτελείται από άτομα που εμπλέκονται ενεργά στην ανάπτυξη του Polkadot. Αυτή η επιτροπή μπορεί να κάνει ειδικές προτάσεις σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής εκλέγονται από τα μέλη του Συμβουλίου.

Τι διαχωρίζει το Polkadot από το Ethereum;

Το Polkadot και το Ethereum έχουν έναν κοινό ιδρυτή και με την ανερχόμενη αναβάθμιση του Ethereum, γνωστή ως Ethereum 2.0, μοιράζονται πολλές ομοιότητες. Και τα δύο δίκτυα λειτουργούν μια κεντρική αλυσίδα κύβων όπου οι συναλλαγές ολοκληρώνονται, και επιτρέπουν τη δημιουργία μικρότερων αλυσίδων, οι οποίες χρησιμοποιούν τους πόρους της κεντρικής. Επίσης, και τα δύο δίκτυα χρησιμοποιούν πρωτόκολλο Proof-of-Stake (με την αναβάθμιση στο Ethereum 2.0).

Αυτήν τη στιγμή γίνονται έρευνες για το πως οι συναλλαγές μεταξύ των δικτύων θα μπορούσαν να γίνουν διαλειτουργικές. Για παράδειγμα, η εταιρία Parity έχει αναπτύξει τεχνολογία για χρήστες που επιθυμούν να ξεκινήσουν εφαρμογές χρησιμοποιώντας τον κώδικα και την κοινότητα του Ethereum, αλλά με δυνατότητα εκτέλεσης στο Polkadot.

Επίσης, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το framework ανάπτυξης του Polkadot για να προσομοιώσουν ένα αντίγραφο της αλυσίδας κύβων του Ethereum, το οποίο, έπειτα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα δικά τους σχέδια αλυσίδας κύβων.

Η ιστοσελίδα Cryptopedia δεν εγγυάται την αξιοπιστία του περιεχομένου της και για αυτό δεν μπορεί να κριθεί υπεύθυνη για οποιοδήποτε λάθος ή ανακρίβεια. Οι απόψεις και οι θέσεις που εκφράζονται σε κάθε άρθρο της Cryptopedia είναι αποκλειστικά των συντακτών. Οι πληροφορίες που παρέχονται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό σκοπό, και δεν αποτελούν οικονομικές, επενδυτικές συμβουλές ή συμβουλές εμπορίου. Συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο επαγγελματικό σύμβουλο επενδύσεων πριν από οποιαδήποτε απόφαση οικονομικής φύσεως. Επισκεφθείτε την Πολιτική Απορρήτου της Cryptopedia για να μάθετε περισσότερα.

secure shield

Για τη σωστή λειτουργία του Cryptopedia, χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το Cryptopedia, συναινείτε με την πολιτική απορρήτου και cookies.

Περισσότερα
close

Σύνδεση

Νέος χρήστης; Δημιούργησε ένα λογαριασμό!

Ξέχασα τον κωδικό
User registration disabled, please contact the admin to enable.