Ώρα Server 18:34:59
Συνδεσιμότητα
Ενεργή
Ενεργά Cryptos 12,401
Ανταλλακτήρια 644
BTC 40.9%
ETH 17.5%
DeFi 4.1%

Cryptopedia is turning to a Next.js App. There is not ETA but, so far, about 1/3 of the website has been remade.

DOT: Το κρυπτονόμισμα του Polkadot!

27 Μαρτίου, 2021 (4 Ιουνίου, 2021) 3 λεπτά
DOT Polkadot κρυπτονόμισμα

Το Polkadot είναι ένα πολλά υποσχόμενο project με κύριο μέλημα τη διαλειτουργικότητα ανάμεσα στις διαφορετικές αλυσίδες κύβων. Το DOT, το νόμισμα πίσω από το Polkadot, παίζει καθοριστικό ρόλο στο οικοσύστημα και είναι αναγκαίο για την εξασφάλιση μιας θέσης Parachain.

Τι είναι τα DOT;

Το DOT είναι το κρυπτονόμισμα του δικτύου Polkadot, όπως το BTC είναι το κρυπτονόμισμα του Bitcoin. Η μικρότερη διαθέσιμη μονάδα νομίσματος ονομάζεται Planck και έχει προέλθει από την απόσταση Planck. Το Planck θα λέγαμε ότι είναι το Satoshi στο Bitcoin, ενώ το DOT είναι το Bitcoin. Το ένα DOT ισοδυναμεί με 10,000,000,000 Planck.

Microdot (uDOT) και Millidot (mDOT)

Πέρα από το Planck, υπάρχουν τα Microdot και Millidot τα οποία απεικονίζουν μεγαλύτερες υπο-ποσότητες του DOT. Συγκεκριμένα, το ένα Microdot είναι 0.000001 DOT ενώ το ένα Millidot είναι 0.001 DOT. Στα περισσότερα ανταλλακτήρια θα συναντήσετε συστήματα μετρήσεως συνήθως έως και 8 δεκαδικά στο νόμισμα του DOT.

Μονάδα ΜέτρησηςΑριθμητική Αντιστοιχία
Planck0.0000000001
Microdot (uDOT)0.0000010000
Millidot (mDOT)0.0010000000
Dot (DOT)1.0000000000

Ποιες είναι οι χρήσεις του DOT;

Το κρυπτονόμισμα DOT έχει τρεις κύριες χρήσεις στο δίκτυο του Polkadot:

  • Κυβερνητική χρήση του δικτύου
  • Δέσμευση και χρήση μεριδίου για την ενίσχυση της προστασίας του δικτύου
  • Δέσμευση ώστε να συνδεθεί μια αλυσίδα στο δίκτυο του Polkadot με μια θέση Parachain

Το DOT με κυβερνητική χρήση

Η πρώτη λειτουργία του DOT είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους του να ελέγξουν κυβερνητικά την πλατφόρμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κάτοχοι έχουν λόγο π.χ. στον καθορισμό των φόρων του δικτύου, την προσθήκη ή αφαίρεση parachains και γεγονότα όπως αναβαθμίσεις και διορθώσεις στην πλατφόρμα του Polkadot.

Το DOT ως μηχανισμός ομοφωνίας

Ο μηχανισμός ομοφωνίας και επιβεβαίωσης των συνναλαγών στο δίκτυο του Polkadot, στηρίζεται πάνω στο DOT. Για να λειτουργήσει σωστά η πλατφόρμα και να επιτραπεί η μεταφορά έγκυρων συναλλαγών μεταξύ των parachains, το Polkadot στηρίζεται στους κατόχους των DOT. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να δεσμεύσουν τα DOT τους με τη χρήση μεριδίου (staking). Η ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα DOT για να συμμετέχει κάποιος στο δίκτυο προσαρμόζεται ανάλογα με τις δραστηριότητες που γίνονται, τη διάρκεια που είναι δεσμευμένα τα DOT και το συνολικό αριθμό δεσμευμένων DOT.

Ο ρόλος του DOT για την απόκτηση θέσης Parachain

Τα DOT μπορούν να δεσμευτούν για ένα χρονικό διάστημα ώστε να αποκτηθεί μια θέση parachain στο δίκτυο. Κατά τη διάρκεια χρήσης της θέσης, το απαιτούμενο ποσό των DOT θα παραμείνει δεσμευμένο και με τη λήξη και αφαίρεση του parachain το ποσό θα επιστραφεί πίσω στο λογαριασμό από όπου προήλθε.

Επαναπροσδιορισμός του κρυπτονομίσματος DOT

Όπως είπαμε, το ένα DOT ισούται με 10,000,000,000 Planck. Όμως δεν ήταν έτσι πάντα. Μέχρι και τις 20 Αυγούστου 2020, το κάθε DOT ισούταν με 1e12 ή 1,000,000,000,000 Planck. Από τις 21 Αυγούστου και έπειτα, έγινε επαναπροσδιορισμός του νομίσματος σε 1e10 Plancks. Το παλιότερο νόμισμα αναφέρεται ως “DOT (old)” και το νέο απλά “DOT” ή “New DOT”. Ο παραπάνω επαναπροσδιορισμός ψηφίστηκε από την κοινότητα των κατόχων DOT, οι οποίοι είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερις επιλογές:

  • Επαναπροσδιορισμός του DOT με συντελεστή 10
  • Επαναπροσδιορισμός του DOT με συντελεστή 100
  • Επαναπροσδιορισμός του DOT με συντελεστή 1000
  • Μη επαναπροσδιορισμός του DOT.

Το 86% της κοινότητας ψήφισε να γίνει επαναπροσδιορισμός με συντελεστή 100. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα ποσά που είχαν τότε οι κάτοχοι πολλαπλασιάστηκαν με το 100 ώστε να αντικατοπτρίσουν την ίδια αξία στο επαναπροσδιορισμένο νόμισμα:

 Πριν τον επαναπροσδιορισμό το κόμμα ήταν εδώ
 v
1.000000000000 DOT

100.0000000000 DOT
   ^
   Μετά τον επαναπροσδιορισμό το κόμμα είναι εδώ

Η ιστοσελίδα Cryptopedia δεν εγγυάται την αξιοπιστία του περιεχομένου της και για αυτό δεν μπορεί να κριθεί υπεύθυνη για οποιοδήποτε λάθος ή ανακρίβεια. Οι απόψεις και οι θέσεις που εκφράζονται σε κάθε άρθρο της Cryptopedia είναι αποκλειστικά των συντακτών. Οι πληροφορίες που παρέχονται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό σκοπό, και δεν αποτελούν οικονομικές, επενδυτικές συμβουλές ή συμβουλές εμπορίου. Συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο επαγγελματικό σύμβουλο επενδύσεων πριν από οποιαδήποτε απόφαση οικονομικής φύσεως. Επισκεφθείτε την Πολιτική Απορρήτου της Cryptopedia για να μάθετε περισσότερα.

secure shield

Για τη σωστή λειτουργία του Cryptopedia, χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το Cryptopedia, συναινείτε με την πολιτική απορρήτου και cookies.

Περισσότερα
close

Σύνδεση

Νέος χρήστης; Δημιούργησε ένα λογαριασμό!

Ξέχασα τον κωδικό
User registration disabled, please contact the admin to enable.