Ώρα Server 17:38:52
Συνδεσιμότητα
Ενεργή
Ενεργά Cryptos 13,081
Ανταλλακτήρια 611
BTC 36.9%
ETH 17.1%
DeFi 4.2%

Τι είναι το Flow (FLOW);

14 Νοεμβρίου, 2021 5 λεπτά
Τι είναι το Flow;

Φανταστείτε το παρακάτω: Δημιουργείτε μια πολύ επιτυχημένη αποκεντρωμένη εφαρμογή (dapp) στο Ethereum, όμως το παιχνίδι σας γίνεται τόσο δημοφιλές που καθιστά όλη την αλυσίδα σχεδόν άχρηστη.

Ακούγεται παρατραβηγμένο; Αυτή είναι η ιστορία του CryptoKitties, ενός πολύ επιτυχημένου παιχνιδιού που ξεκίνησε το 2017 και επέτρεπε στους χρήστες του να αγοράσουν, συλλέξουν και αναθρέψουν ψηφιακές γάτες.

Αγανακτισμένοι από το Ethereum, οι κατασκευαστές του CryptoKitties ξεκίνησαν να λύνουν τα τεχνολογικά προβλήματα που αντιμετώπισαν. Σε αυτήν τη διάρκεια, δημιούργησαν μια νέα αλυσίδα (blockchain), σχεδιασμένη ειδικά για παιχνίδια και ψηφιακά collectables όπως αυτά του CryptoKitties.

Το Flow Playground ξεκίνησε το 2020, επιτρέποντας σε κατασκευαστές να δημιουργήσουν και να ανταλλάξουν ένα συγκεκριμένο τύπο ψηφιακής περιουσίας, γνωστό ως Non-Fungible Token (NFT). Τα NFT είναι όπως τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, με τη λογική ότι μπορούν να αγοραστούν, πωληθούν και ανταλλαχθούν στο διαδίκτυο χωρίς μεσάζων.

Ωστόσο, υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά. Τα NFT είναι περιορισμένα και μοναδικά, δηλαδή ανταλλάσεται το καθένα με μια δικιά του μεταβλητή τιμή. Μπορεί κάποιος να θεωρήσει τα NFT ως ψηφιακές κάρτες παιχνιδιού.

Μέσω του Flow, η ομάδα πίσω από το CryptoKitties επιθυμεί να δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα, η οποία θα επιτρέπει σε τέτοιου τύπου εφαρμογές να προσελκύσουν ένα μεγαλύτερο αριθμό απλών χρηστών.

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα του Flow και την πλατφόρμα, μπορείτε να βρείτε στο επίσημο Flow blog.

Ποιος δημιούργησε το Flow;

Το Flow δημιουργήθηκε από την Dapper Labs, την ομάδα πίσω από το παιχνίδι CryptoKitties. Η Dapper Labs δημιουργήθηκε από τους Roham Gharegozlou, Dieter Shirley και Mikhael Naayem με σκοπό την ανάπτυξη του Flow ως μια πλατφόρμα για παιχνίδια βασισμένα στο blockchain και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (NFTs).

Γνωστή προηγουμένως με την επωνυμία Axiom Zen, η Dapper Labs ανακοίνωσε το Flow το 2019 αφού συγκέντρωσε 11 εκατομμύρια δολάρια από την επενδύτρια εταιρία A16z. Η Dapper Labs δημιούργησε και δεύτερο γύρο για συγκέντρωση χρηματικών πόρων, με πρωτεργάτες τους NBA παίχτες Andre Iguodala και Spencer Dinwiddie.

Πως λειτουργεί το Flow;

Όπως γνωρίζουμε, η αλυσίδα κύβων απαρτίζεται από διάφορους κόμβους, οι οποίοι αποθηκεύουν τη συνολική κατάσταση και ιστορικό του νομίσματος και επιβεβαιώνουν όλες τις συναλλαγές. Το Flow, σε αντίθεση, στοχεύει να δημιουργήσει αρκετές υποβαθμίδες του δικτύου του ώστε η συνολική δουλειά να χωρίζεται μεταξύ των κόμβων, με κάθε κόμβο να επικυρώνει μόνο ένα υποσύνολο συναλλαγών.

Αρχιτεκτονική

Η αλυσίδα κύβων του Flow περιλαμβάνει μια αρχιτεκτονική πολλών ρόλων και κόμβων. Πιο απλά, το Flow έχει διαχωρίσει τα στάδια επικύρωσης συναλλαγών σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες, χωρίζοντας έτσι τις ευθύνες κάθε κόμβου:

  • Κόμβοι Συλλογής: Ενισχύουν τη σύνδεση του δικτύου και τη διαθεσιμότητα δεδομένων για τις αποκεντρωμένες εφαρμογές
  • Κόμβοι Ομοφωνίας: Αποφασίζουν τη σειρά και εγκυρότητα των συναλλαγών
  • Κόμβοι Εκτέλεσης: Εκτελούν τους αναγκαίους υπολογισμούς για κάθε συναλλαγή όμως δεν λαμβάνουν αποφάσεις
  • Κόμβοι Επιβεβαίωσης: Διπλοελέγχουν τη δουλειά που έκαναν οι κόμβοι εκτέλεσης.

Οι δημιουργοί του Flow πιστεύουν ότι η ειδίκευση αυτού του επιπέδου επιτρέπει σε κάθε κόμβο να συμμετέχει στην επικύρωση μιας συναλλαγής, ενώ τα καθήκοντα μοιράζονται για την αύξηση της αποδοτικότητας.

Εργαλεία Developer

Τα έξυπνα συμβόλαια στο blockchain του Flow είναι γραμμένα στη βασική γλώσσα του Flow, τη Cadence. Η ομάδα του Flow έχει δημιουργήσει μια ιστοσελίδα ως εργαλείο εκμάθησης για τους developers που δεν έχουν κατασκευάσει ξανά αποκεντρωμένες εφαρμογές, με σκοπό την εξοικείωσή τους με τη Cadence.

Στο blockchain του Flow οι developers μπορούν να κυκλοφορήσουν την εφαρμογή τους σε έκδοση beta. Παράλληλα μπορούν να ανανεώνουν τον κώδικα όταν προκύπτουν προβλήματα. Οι χρήστες ειδοποιούνται για αυτές τις αλλαγές ενώ χρησιμοποιούν το δίκτυο.

Εφόσον οι developers υποβάλλουν την τελική έκδοση του κώδικα, ο κώδικας γίνεται αμετάβλητος, δηλαδή δεν μπορεί να αλλαχτεί ξανά.

Γιατί το FLOW έχει αξία;

Το κρυπτονόμισμα FLOW είναι το κλειδί για τη διατήρηση και λειτουργία της αλυσίδας του Flow.

Αρχικά, οι developers μπορούν να συμπεριλάβουν το FLOW στις εφαρμογές τους ως κύριο νόμισμα πληρωμών, συναλλαγών και αμοιβών. Επίσης, αν το επιθυμούν, οι developers μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους νέο κρυπτονόμισμα πάνω στο Flow.

Για να δημιουργήσει κάποιος έναν κόμβο πρέπει να κατέχει και να χρησιμοποιεί νομίσματα FLOW, ενώ παράλληλα μπορεί να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της πλατφόρμας. Το Flow επιβραβεύει αυτούς τους χρήστες με ένα συνδυασμό από νεοδημιουργημένα FLOW και ένα μερίδιο από τους φόρους συναλλαγών.

Μιας και υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι κόμβων στο Flow, τα έσοδα που μοιράζονται σε κάθε ρόλο προσαρμόζονται αυτόματα βάσει της ποσότητας των FLOW νομισμάτων που είναι σε χρήση μεριδίου (staking) από κάθε ομάδα – τετράδα κόμβων.

Οι χρήστες που δεν επιθυμούν να έχουν έναν κόμβο οι ίδιοι, μπορούν να διαθέσουν τα νομίσματά τους σε άλλους κόμβους, οι οποίοι συμμετέχουν στο δίκτυο εκ μέρους τους.

Γιατί να χρησιμοποιήσει κάποιος το Flow;

Το Flow μπορεί να έχει ενδιαφέρον σε κάποιον που ασχολείται με την ανάπτυξη παιχνιδιών και ο οποίος επιθυμεί να ξεκινήσει μια εφαρμογή σε blockchain χρησιμοποιώντας κάποιο κρυπτονόμισμα.

Τέλος, οι επενδυτές μπορούν να προσθέσουν το FLOW στο portfolio τους σε περίπτωση που πιστεύουν μελλοντικά ότι οι blockchain πλατφόρμες που επικεντρώνονται στο game development, NFTs και Collectables θα έχουν απήχηση.

Η ιστοσελίδα Cryptopedia δεν εγγυάται την αξιοπιστία του περιεχομένου της και για αυτό δεν μπορεί να κριθεί υπεύθυνη για οποιοδήποτε λάθος ή ανακρίβεια. Οι απόψεις και οι θέσεις που εκφράζονται σε κάθε άρθρο της Cryptopedia είναι αποκλειστικά των συντακτών. Οι πληροφορίες που παρέχονται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό σκοπό, και δεν αποτελούν οικονομικές, επενδυτικές συμβουλές ή συμβουλές εμπορίου. Συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο επαγγελματικό σύμβουλο επενδύσεων πριν από οποιαδήποτε απόφαση οικονομικής φύσεως. Επισκεφθείτε την Πολιτική Απορρήτου της Cryptopedia για να μάθετε περισσότερα.

secure shield

Για τη σωστή λειτουργία του Cryptopedia, χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το Cryptopedia, συναινείτε με την πολιτική απορρήτου και cookies.

Περισσότερα
close

Σύνδεση

Νέος χρήστης; Δημιούργησε ένα λογαριασμό!

Ξέχασα τον κωδικό
User registration disabled, please contact the admin to enable.