Ώρα Server 18:33:35
Συνδεσιμότητα
Ενεργή
Ενεργά Cryptos 12,401
Ανταλλακτήρια 644
BTC 40.9%
ETH 17.5%
DeFi 4.1%

Cryptopedia is turning to a Next.js App. There is not ETA but, so far, about 1/3 of the website has been remade.

Τι είναι το Pump and Dump;

21 Απριλίου, 2021
Τι είναι Pump and Dump;

Το Pump-and-dump είναι μια μέθοδος κατά την οποία κάποιος προσπαθεί να αυξήσει την τιμή μιας μετοχής ή ενός κρυπτονομίσματος χρησιμοποιώντας εσφαλμένες, λάθος ή υπερβολικά συναρπαστικές δηλώσεις. Τα άτομα που μοιράζουν αυτές τις δηλώσεις έχουν ήδη επενδύσει στις συγκεκριμένες μετοχές ή κρυπτονομίσματα και όταν η δημοσιότητα φτάσει στην κορυφή, τις πουλάνε σε υψηλότερη τιμή. Αυτή η τακτική είναι παράνομη και μπορεί να οδηγήσει σε βαριές ποινές.

Τα Στάδια του Pump and Dump

Το Pump-and-Dump γινόταν παραδοσιακά μέσω τηλεφωνικών κλήσεων. Με τη χρήση του Ίντερνετ, πλέον, αυτή η παράνομη τακτική γίνεται όλο και πιο συχνά. Οι απατεώνες δημοσιεύουν μηνύματα παροτρύνοντας τους επενδυτές να αγοράσουν γρήγορα μια συγκεκριμένη μετοχή. Συνήθως αναφέρουν ότι γνωρίζουν απόρρητες πληροφορίες για την ανάπτυξη της μετοχής – κρυπτονομίσματος. Όταν οι αγοραστές επενδύσουν, οι απατεώνες πουλάνε το μερίδιό τους, αναγκάζοντας την τιμή να υποχωρήσει δραστικά. Έτσι, οι νέοι επενδυτές χάνουν τα χρήματά τους.

Αυτή η μέθοδος συνήθως στοχεύει νομίσματα με πολύ μικρή κεφαλαιοποίηση αγοράς (Market Cap), μιας και είναι ευκολότερο να χειραγωγηθούν. Λόγω της χαμηλής κεφαλαιοποίησης αγοράς, δεν απαιτούνται πολλοί αγοραστές για να εκτοξευθεί η τιμή της μετοχής – νομίσματος.

Pump-and-Dump έκδοση 2.0

Πρόκειται για την ίδια μέθοδο με τη διαφορά ότι ο απατεώνας αγοράζει μεγάλες ποσότητες της μετοχής – κρυπτονομίσματος αυξάνοντας την τιμή ενώ παράλληλα προσπαθεί να πείσει άλλους επενδυτές να επενδύσουν. Οι επενδυτές βλέπουν τη φουσκωμένη τιμή και επενδύουν πάνω της. Όταν ο απατεώνας καταλάβει ότι η τιμή πρόκειται να αρχίσει να πέφτει, πουλάει όλες τους τις μετοχές – νομίσματα.

Η Κουλτούρα του Pump and Dump

Το Pump-and-Dump είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία δύο δημοφιλών ταινιών, «Boiler Room» και «The Wolf of Wall Street». Και στις δύο ταινίες, υπήρχε μια αποθήκη στην οποία μέσω τηλεμάρκετινγκ, οι χρηματομεσίτες προσπαθούσαν να πουλήσουν τα γνωστά «penny stocks», δηλαδή μετοχές με πάρα πολύ μικρή αξία. Τα αφεντικά έδιναν κίνητρα στους χρηματομεσίτες με υψηλές προμήθειες ανά κάθε πώληση, με στόχο οι χρηματομεσίτες να πουλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες μετοχές μπορούσαν.

Έτσι οι χρηματομεσίτες πουλούσαν σε όσο περισσότερο κόσμο μπορούσαν penny stocks λαμβάνοντας τις προμήθειές τους και όταν έφθανε μια καθορισμένη τιμή, η επιχείρηση για την οποία δούλευαν οι χρηματομεσίτες πουλούσε όλες τις μετοχές της αποκομίζοντας υψηλά κέρδη.

Αποφυγή Pump and Dump

Οι επενδυτές πρέπει να είναι σκεπτικοί σε ανακοινώσεις που αναφέρουν ότι η τιμή ενός κρυπτονομίσματος πρόκειται να αυξηθεί, ειδικά όταν δεν γνωρίζουν αρκετές πληροφορίες για το συγκεκριμένο νόμισμα. Πρέπει πάντα να γίνεται έλεγχος και φιλτράρισμα της πηγής που ανακοινώνει την πληροφορία. Πολλές φορές, οι ανακοινώσεις γίνονται από πληρωμένα άτομα για λόγους διαφήμισης. Αν κάποιο email αναφέρει μόνο για το πόσο δημοφιλές είναι ένα κρυπτονόμισμα και δεν αναφέρει κανέναν κίνδυνο, τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι απάτη. Ο επενδυτής πρέπει πάντα να κάνει τη δικιά του αναζήτηση σε ένα κρυπτονόμισμα πριν προχωρήσει σε επένδυση.

Η ιστοσελίδα Cryptopedia δεν εγγυάται την αξιοπιστία του περιεχομένου της και για αυτό δεν μπορεί να κριθεί υπεύθυνη για οποιοδήποτε λάθος ή ανακρίβεια. Οι απόψεις και οι θέσεις που εκφράζονται σε κάθε άρθρο της Cryptopedia είναι αποκλειστικά των συντακτών. Οι πληροφορίες που παρέχονται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό σκοπό, και δεν αποτελούν οικονομικές, επενδυτικές συμβουλές ή συμβουλές εμπορίου. Συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο επαγγελματικό σύμβουλο επενδύσεων πριν από οποιαδήποτε απόφαση οικονομικής φύσεως. Επισκεφθείτε την Πολιτική Απορρήτου της Cryptopedia για να μάθετε περισσότερα.

secure shield

Για τη σωστή λειτουργία του Cryptopedia, χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το Cryptopedia, συναινείτε με την πολιτική απορρήτου και cookies.

Περισσότερα
close

Σύνδεση

Νέος χρήστης; Δημιούργησε ένα λογαριασμό!

Ξέχασα τον κωδικό
User registration disabled, please contact the admin to enable.