Ώρα Server 17:09:16
Συνδεσιμότητα
Ενεργή
Ενεργά Cryptos 12,401
Ανταλλακτήρια 644
BTC 40.9%
ETH 17.6%
DeFi 4.1%

Cryptopedia is turning to a Next.js App. There is not ETA but, so far, about 1/3 of the website has been remade.

Τι είναι η Κεφαλαιοποίηση Αγοράς (Market Cap);

20 Απριλίου, 2021 (22 Απριλίου, 2021)
Τι είναι Κεφαλαιοποίηση της Αγοράς;

Στα οικονομικά, η κεφαλαιοποίηση αγοράς ή market cap είναι ένα στατιστικό που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του μεγέθους ενός περιουσιακού στοιχείου, εταιρίας ή κρυπτονομίσματος έναντι της συνολικής αγοράς του.

Οποιοσδήποτε μπορεί να υπολογίσει το market cap χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμουλα:

Κεφαλαιοποίηση Αγοράς = Ποσότητα των Μετοχών * Αξίας Μετοχής

Η παραπάνω φόρμουλα μπορεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα των κρυπτονομισμάτων αν αντικαταστήσουμε την αξία μετοχής με την αξία μιας μονάδας κρυπτονομίσματος και την ποσότητα των μετοχών με τη διαθέσιμη κυκλοφοριακή προσφορά κρυπτονομισμάτων. Η κυκλοφοριακή προσφορά είναι η ποσότητα των κρυπτονομισμάτων που κινείται στην αγορά και είναι κατά κύριο λόγο στα χέρια του κόσμου.

Για παράδειγμα, για να βρούμε την κεφαλαιοποίηση αγοράς του Bitcoin στις 1 Απριλίου 2021, η τιμή του ενός Bitcoin είναι 50,000€ με την κυκλοφοριακή προσφορά να είναι στα 18.65 εκατομμύρια BTC. Έτσι η κεφαλαιοποίηση αγοράς του Bitcoin είναι περίπου 932.5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αλλαγές στην τιμή ενός κρυπτονομίσματος, καθώς και περιπτώσεις όπου γίνεται καταστροφή νομισμάτων (coin burn), έχουν σημαντικές επιδράσεις στην κεφαλαιοποίηση αγοράς του συγκεκριμένου νομίσματος.

Πως χρησιμοποιείται η Κεφαλαιοποίηση Αγοράς;

Η κεφαλαιοποίηση αγοράς επιτρέπει στους επενδυτές να αξιολογήσουν γρήγορα την αξία ενός κρυπτονομίσματος συγκρίνοντας τη συνολική του αξία με των υπολοίπων κρυπτονομισμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να λάβουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις.

Επιπλέον, ο υπολογισμός της κεφαλαιοποίησης αγοράς βοηθάει στην αξιολόγηση του κινδύνου που λαμβάνει κάποιος αν εμπλακεί με το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα. Τα κρυπτονομίσματα με μικρό κεφάλαιο αγοράς αποτελούν υψηλότερου ρίσκου επενδύσεις.

Για τον παραπάνω λόγο, οι επενδυτές συνήθως χωρίζουν τις εταιρίες και τα κρυπτονομίσματα σε διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με την κεφαλαιοποίηση αγοράς. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι παρακάτω γνώμονες αλλάζουν καθώς η συνολική αγορά μεγαλώνει:

  • Υψηλού Κεφαλαίου – Αποτελούν τα κύρια νομίσματα στην αγορά, τα οποία έχουν πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Έως τις 20/04/21, τα νομίσματα με μεγαλύτερο κεφάλαιο από 12 δις είναι 11.
  • Μεσαίου Κεφαλαίου – Αποτελούν τα κρυπτονομίσματα με κεφάλαιο μεταξύ 2 και 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Έως τις 20/04/21, τα νομίσματα αυτής της κατηγορίας είναι 16.
  • Χαμηλού Κεφαλαίου – Αποτελούν τα κρυπτονομίσματα με κεφάλαιο μικρότερο από 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται στις χιλιάδες. Αποτελούν τα κρυπτονομίσματα υψηλότερου κινδύνου αλλά και υψηλότερου πιθανού κέρδους.

Κλείνοντας, πολλές φορές οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων κοιτάνε τη συνολική κεφαλαιοποίηση αγοράς όλων των κρυπτονομισμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, βλέπουν πως τα πάει όλος ο κλάδος. Ιστορικά αυτό το νούμερο μεγάλωνε πάντα παραπάνω από όσο έπεφτε, υποδεικνύοντας ότι γίνεται σταδιακή υιοθέτηση.

Η ιστοσελίδα Cryptopedia δεν εγγυάται την αξιοπιστία του περιεχομένου της και για αυτό δεν μπορεί να κριθεί υπεύθυνη για οποιοδήποτε λάθος ή ανακρίβεια. Οι απόψεις και οι θέσεις που εκφράζονται σε κάθε άρθρο της Cryptopedia είναι αποκλειστικά των συντακτών. Οι πληροφορίες που παρέχονται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό σκοπό, και δεν αποτελούν οικονομικές, επενδυτικές συμβουλές ή συμβουλές εμπορίου. Συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο επαγγελματικό σύμβουλο επενδύσεων πριν από οποιαδήποτε απόφαση οικονομικής φύσεως. Επισκεφθείτε την Πολιτική Απορρήτου της Cryptopedia για να μάθετε περισσότερα.

secure shield

Για τη σωστή λειτουργία του Cryptopedia, χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το Cryptopedia, συναινείτε με την πολιτική απορρήτου και cookies.

Περισσότερα
close

Σύνδεση

Νέος χρήστης; Δημιούργησε ένα λογαριασμό!

Ξέχασα τον κωδικό
User registration disabled, please contact the admin to enable.