Cryptopedia Logo
Δείκτης Φόβου & Απληστίας

Κάθε μέρα γίνεται ανάλυση των συναισθημάτων και των γεγονότων από διάφορες πηγές καταλήγοντας σε ένα απλό νούμερο, τον δείκτη φόβου και απληστίας για το Bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα.

Επόμενη Ανανέωση
Η επόμενη ανανέωση θα γίνει σε:
Σήμερα

Loading ...

79Απόλυτη Απληστία
Μια εβδομάδα πριν

Loading ...

81Απόλυτη Απληστία
Ένας μήνας πριν

Loading ...

72Απληστία
Ένας χρόνος πριν

Loading ...

68Απληστία
Γιατί μετράμε το Φόβο και την Απληστία;

Η συμπεριφορά της αγοράς των κρυπτονομισμάτων είναι αρκετά συναισθηματική. Οι επενδυτές συνηθίζουν να γίνονται άπληστοι όταν η αγορά πάει καλά, καταλήγοντας πολλές φορές σε FOMO (άγχος ότι θα μείνουν πίσω). Παράλληλα, οι επενδυτές πουλάνε τα νομίσματά τους λόγω πανικού στη θέα κόκκινων αριθμών. Με το δείκτη φόβου και απληστίας, προσπαθούμε να σώσουμε τους επενδυτές από υπερβολικές αντιδράσεις λόγω συναισθημάτων. Έτσι, υπάρχουν δύο απλές υποθέσεις:

  • Ο απόλυτος φόβος μπορεί να είναι ένα σημάδι πως οι επενδυτές είναι πολύ ανήσυχοι. Αυτό αποτελεί μια ευκαιρία αγοράς.
  • Όταν οι επενδυτές γίνονται υπερβολικά άπληστοι, αυτό σημαίνει ότι η αγορά ετοιμάζεται για μια σημαντική πτωτική διόρθωση.

Έτσι, αναλύοντας διάφορες τάσεις της αγοράς καταλήγουμε σε ένα αριθμητικό μέτρο μεταξύ 0 και 100. Το μηδέν σημαίνει "Απόλυτος Φόβος", ενώ το 100 σημαίνει "Απόλυτη Απληστία".

Ιστορικό Διάγραμμα
Πηγές Υπολογισμού

Συλλέγουμε δεδομένα από πέντε διαφορετικές πηγές. Κάθε δεδομένο μετριέται βάσει της προηγούμενης μέρας ώστε να υπάρξει μια ουσιώδης πρόοδος στις αλλαγές της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Αρχικά, ο συγκεκριμένος δείκτης αναφέρεται μόνο στο Bitcoin, μιας και κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς και οι κινήσεις του επηρεάζουν σημαντικά τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Παρακάτω αναφέρουμε τα διαφορετικά κριτήρια υπολογισμού του συγκεκριμένου δείκτη καθώς και το ποσοστό συνεισφοράς στο συνολικό δείκτη:

Αστάθεια (25 %)

Μετράμε την υπάρχουσα αστάθεια (volatility) του Bitcoin και τη συγκρίνουμε με τις μέσες τιμές των τελευταίων 30 και 90 ημερών. Υποστηρίζουμε ότι μια ασυνήθιστη αύξηση στην αστάθεια είναι ένα σημάδι μιας φοβισμένης αγοράς.

Κινήσεις & Όγκος Αγοράς (25%)

Επιπρόσθετα, μετράμε τις υπάρχουσες κινήσεις (momentum) και όγκο (volume) της αγοράς του Bitcoin και τις συγκρίνουμε με τις μέσες τιμές των τελευταίων 30 και 90 ημερών καταλήγοντας σε ένα νούμερο. Γενικά, όταν παρατηρούμε υψηλή κίνηση στις ημερήσιες αγορές σε μια καλπάζουσα αγορά, θεωρούμε ότι η συνολική αγορά αντιδρά άπλιστα / πολύ άπλιστα.

Κυριαρχία (20%)

Η κυριαρχία (dominance) ενός νομίσματος αντιπροσωπεύει το μερίδιο αγοράς του συγκριτικά με όλη την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Συγκεκριμένα για το Bitcoin, πιστεύουμε ότι μια αύξηση στην κυριαρχία του Bitcoin προκύπτει από φόβο πως οι επενδύσεις στα altcoins είναι πολύ σκεπτικές, μιας και το Bitcoin γίνεται όλο και περισσότερο ο "ασφαλής παράδεισος" των κρυπτονομισμάτων. Απ'την άλλη, όταν η κυριαρχία του Bitcoin μειώνεται, οι άνθρωποι γίνονται περισσότερο άπληστοι επενδύοντας σε πιο επικίνδυνα altcoins, έχοντας όνειρο να τα δουν να μεγαλώνουν στο επόμενο μεγάλο bull run. Αναλύοντας την κυριαρχία για ένα νόμισμα εκτός του Bitcoin, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι αν υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον σε ένα altcoin, υπάρχει άπληστη συμπεριφορά μόνο για το συγκεκριμένο νόμισμα.

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (17%)

Αν και δεν υπάρχει στο δείκτη ανάλυση μέσω του Reddit, γίνεται ανάλυση στο Twitter. Εκεί συγκεντρώνουμε και μετράμε άρθρα με διάφορα hashtags για κάθε νόμισμα και ελέγχουμε πόσο γρήγορα και πόσες αλληλεπιδράσεις λαμβάνουν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Μια ασυνήθιστα υψηλή αλληλεπίδραση σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για το νόμισμα και για αυτό θεωρούμε ότι η συμπεριφορά της αγοράς είναι άπληστη.

Τάσεις (13%)

Αντλούμε δεδομένα από τις τάσεις (Google Trends) για διάφορες αναζητήσεις που αφορούν το Bitcoin και καταλήγουμε σε ένα βαθμό. Στο βαθμό συμπεριλαμβάνονται οι αλλαγές στον όγκο αναζητήσεων. Για παράδειγμα, τα Google Trends για τον όρο "Bitcoin" δεν δίνουν πολλές πληροφορίες για τον όγκο αναζητήσεων. Όμως, αν κάποιος ελέγξει τον όρο "Bitcoin price manipulation" θα δει ότι υπάρχει μια σημαντική αύξηση στον όγκο παραπλήσιων αναζητήσεων. Αυτό είναι ξεκάθαρα ένα σημάδι φόβου στην αγορά, και το χρησιμοποιούμε στον υπολογισμό του γενικού δείκτη.