Ώρα Server 17:19:54
Συνδεσιμότητα
Ενεργή
Ενεργά Cryptos 12,401
Ανταλλακτήρια 644
BTC 40.9%
ETH 17.6%
DeFi 4.1%

Cryptopedia is turning to a Next.js App. There is not ETA but, so far, about 1/3 of the website has been remade.

Τι είναι το Dogecoin (DOGE);

11 Ιουνίου, 2021 (18 Νοεμβρίου, 2021) 3 λεπτά
Τι είναι το Dogecoin DOGE

Το Dogecoin είναι ένα κρυπτονόμισμα εμπνευσμένο από το δημοφιλές meme γνωστό ως «Doge». Το Doge είναι μια φωτογραφία από ένα σκυλί Shiba Inu συνοδευόμενη από πολύχρωμες φράσεις σε γραφή Comic Sans.

Πότε ξεκίνησε το Dogecoin;

Το project Dogecoin ξεκίνησε τέλη του 2013 όταν οι κατασκευαστές του άρχισαν να εξερευνούν τις δυνατότητες που φέρνει η εφεύρεση του Bitcoin. Με το Bitcoin να δημιουργεί μια απόπειρα η οποία θα αποδώσει προσωπικότητα και προσβασιμότητα στη νέα τεχνολογία, το Dogecoin έρχεται στο επίκεντρο των συζητήσεων το 2014.

Πιο περίεργο, ακόμα και για τους κατασκευαστές του project, είναι το γεγονός ότι το Dogecoin συνεχίζει να προσελκύει μια ενθουσιώδης κοινότητα. Μέχρι και σήμερα, το κρυπτονόμισμά του, το DOGE, ανταλλάσσεται, κυρίως για σκοπούς φιλοδωρήματος σε διάφορους δημιουργούς περιεχομένου ή για φιλανθρωπικές προσφορές.

Ένας από τους λόγους της χρήσης του είναι το γεγονός ότι το DOGE λειτουργεί όπως τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, προσφέροντας στους χρήστες τη δυνατότητα να ανταλλάξουν αξία στο Ίντερνετ χωρίς την επίβλεψη των παραδοσιακών οικονομικών οντοτήτων.

Πως λειτουργεί το Dogecoin;

Ο κώδικας του Dogecoin, αρχικά, αντιγράφηκε από παλιότερο – μη υπαρκτό πλέον – κρυπτονόμισμα με την ονομασία Luckycoin. Το Luckycoin ήταν μια διακλάδωση του Litecoin (LTC).

Λόγω του σχεδιασμού του, το Dogecoin δανείστηκε έναν αλγόριθμο κρυπτογράφησης τύπου Scrypt ώστε να ενισχύσει τον τρόπο που οι υπολογιστές στο δίκτυό του έρχονται σε αποφάσεις για το ποιες συναλλαγές είναι έγκυρες.

Όπως και με το Bitcoin, όποιος τρέχει το λογισμικό του Dogecoin μπορεί να διαθέσει υπολογιστική ισχύ στο δίκτυο – η διαδικασία γνωστή ως «εξόρυξη» – με αντάλλαγμα την πιθανότητα να επιβραβευτεί με νέα κρυπτονομίσματα DOGE.

Μέγιστη προσφερόμενη ποσότητα Doge

Ωστόσο, το πιο γνωστό πείραμα του Dogecoin είναι η νομισματική πολιτική του. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει ανώτατο όριο στο πόσα Dogecoin μπορούν να δημιουργηθούν από το πρόγραμμα.

Αρχικά η μέγιστη προσφορά του Dogecoin ήταν συνολικά 100 δισεκατομμύρια DOGE, όμως οι κατασκευαστές αφαίρεσαν αυτήν την παράμετρο μερικούς μήνες μετά την έναρξη του νομίσματος με στόχο να κάνουν την προσφορά του πληθωριστική.

Με τον καιρό, αυτή η αφθονία στην προσφορά δεν θα έδινε κίνητρα στους εξορύκτες να προστατέψουν το δίκτυο του Dogecoin. Έτσι, το 2014, η διαδικασία εξόρυξης του νομίσματος συνδέθηκε με του Litecoin. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιος έκανε εξόρυξη στο Litecoin, μπορούσε να εξορύξει και Dogecoin χωρίς περαιτέρω εργασία.

Έως τον Ιούνιο του 2021, σχεδόν 130 δισεκατομμύρια DOGE έχουν εξορυχθεί και 5 δισεκατομμύρια DOGE βγαίνουν σε κυκλοφορία κάθε χρόνο από το λογισμικό.

Ποιος δημιούργησε το Dogecoin;

Το Dogecoin δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2013 από τον προγραμματιστή Billy Markus και τον marketer Jackson Palmer ο οποίος δημιούργησε το νόμισμα ως μια πλάκα βασισμένη στο Doge meme. Ο Palmer έφυγε από το project το 2015, ενώ ο Markus παραμένει ένας από τους βασικούς προγραμματιστές ως σήμερα.

Αν και καλύπτονται από ένα χιουμοριστικό πέπλο, οι κατασκευαστές του Dogecoin επιμένουν τα τελευταία χρόνια ότι παίρνουν σοβαρά το project και την ευθύνη απέναντι στους χρήστες τους. Ως απόδειξη, το project θα ξεκινήσει διάφορα πειράματα στο σχεδιασμό του κρυπτονομίσματός του.

Το Dogecoin επίσης θέλει να αναδείξει τη σημασία των κοινοτήτων πίσω από τα συστήματα των κρυπτονομισμάτων, μιας και οι χρήστες του DOGE έχουν υποστηρίξει διάφορους φιλανθρωπικούς στόχους. Για παράδειγμα, η κοινότητα του DOGE συγκέντρωσε 50,000 δολάρια σε DOGE για να βοηθήσει την Τζαμαϊκανή ομάδα Bobsled να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2014.

Γιατί έχει αξία το DOGE;

Ακόμα και μετά από την πλάκα και ενθουσιασμό της αρχικής ιδέα του Dogecoin, η προσφορά του νομίσματος του δικτύου συνεχίζει να διατηρεί αγοραστική δύναμη και να χρησιμοποιείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Όπως κάθε κρυπτονόμισμα, το Dogecoin έχει κυμαινόμενους δείκτες ισοτιμίας με άλλα ψηφιακά νομίσματα, και ομοίως μπορεί να αγοραστεί και ανταλλαχθεί για παραδοσιακό χρήμα (Fiat) ή φυσικά προϊόντα.

Ωστόσο, το Dogecoin συνεχίζει να χρησιμοποιείται περισσότερο για διαδικτυακά φιλοδωρήματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Reddit, όπου το DOGE ανταλλάσσεται μεταξύ ατόμων και δημιουργών περιεχομένου.

Γιατί να χρησιμοποιήσει κανείς το DOGE;

Το μεγαλύτερο ατού του Dogecoin συνεχίζει να παραμένει η κοινότητα των ενθουσιωδών οπαδών του. Οι οπαδοί του, γνωστοί ως Shibes, χρησιμοποιούν συχνά το νόμισμα για να αφήσουν φιλοδωρήματα σε δημιουργούς περιεχομένου, την δουλειά των οποίων απολαμβάνουν.

Δεδομένου της απεριόριστης προσφοράς του, το DOGE μπορεί να φαίνεται λιγότερο ελκυστικό ως επένδυση. Παρ’όλα αυτά παραμένει ένα αληθινό κρυπτονόμισμα, με την έννοια ότι αποθηκεύει και ανταλλάσσει αξία.

Για αυτούς τους λόγους, οι νέοι επενδυτές συνεχίζουν να βρίσκουν το Dogecoin μια πιο χαλαρή και προσβάσιμη επιλογή σε αντίθεση με άλλες πιο «σκληρές» κοινότητες κρυπτονομισμάτων που υπάρχουν στην αγορά.

Η ιστοσελίδα Cryptopedia δεν εγγυάται την αξιοπιστία του περιεχομένου της και για αυτό δεν μπορεί να κριθεί υπεύθυνη για οποιοδήποτε λάθος ή ανακρίβεια. Οι απόψεις και οι θέσεις που εκφράζονται σε κάθε άρθρο της Cryptopedia είναι αποκλειστικά των συντακτών. Οι πληροφορίες που παρέχονται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό σκοπό, και δεν αποτελούν οικονομικές, επενδυτικές συμβουλές ή συμβουλές εμπορίου. Συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο επαγγελματικό σύμβουλο επενδύσεων πριν από οποιαδήποτε απόφαση οικονομικής φύσεως. Επισκεφθείτε την Πολιτική Απορρήτου της Cryptopedia για να μάθετε περισσότερα.

secure shield

Για τη σωστή λειτουργία του Cryptopedia, χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το Cryptopedia, συναινείτε με την πολιτική απορρήτου και cookies.

Περισσότερα
close

Σύνδεση

Νέος χρήστης; Δημιούργησε ένα λογαριασμό!

Ξέχασα τον κωδικό
User registration disabled, please contact the admin to enable.