Ώρα Server 17:29:57
Συνδεσιμότητα
Ενεργή
Ενεργά Cryptos 12,401
Ανταλλακτήρια 644
BTC 40.9%
ETH 17.6%
DeFi 4.1%

Cryptopedia is turning to a Next.js App. There is not ETA but, so far, about 1/3 of the website has been remade.

Decentraland: Ένας ψηφιακός κόσμος φτιαγμένος στο Ethereum!

21 Μαρτίου, 2021 (6 Ιουνίου, 2021) 3 λεπτά
Τι είναι το Decentraland ETH

Το Decentraland είναι ένας ψηφιακός κόσμος βασισμένος στο Ethereum και στην κατοχή των χρηστών του. Οι χρήστες μπορούν να παίξουν, να εξερευνήσουν και να αλληλοεπιδράσουν με διάφορα παιχνίδια και δραστηριότητες. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα αγοράς γης στην οποία μπορεί ο χρήστης να χτίσει το δικό του περιβάλλον, αγορά ή εφαρμογή.

Ιστορικό του Decentraland

Το Decentraland, ένας ψηφιακός κόσμος στο περιβάλλον του Ethereum, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020. Ανήκει στους χρήστες του και κυβερνάται από μια αποκεντρωμένη αυτόνομη οργάνωση (DAO). Διαθέτει τρία νομίσματα:

  1. Το LAND, ένα ERC-721 νόμισμα, το οποίο αντιπροσωπεύει τίτλους ψηφιακής γης.
  2. Το Estate, ένα ERC-721 νόμισμα, το οποίο αντιπροσωπεύει τίτλους ψηφιακής γης που έχει προέλθει από μείξη δύο ή παραπάνω τμημάτων γης.
  3. Το MANA, ένα ERC-20 νόμισμα, το οποίο λειτουργεί ως το κύριο κρυπτονόμισμα του Decentraland.

Όπως και στους υπόλοιπους ψηφιακούς κόσμους, ο χρήστης περιηγείται στον κόσμο του Decentraland μέσα από ένα χαρακτήρα (avatar). Δραστηριότητες όπως η αγορά ψηφιακής τέχνης από τη Crypto Valley Art Gallery, ανταλλαγές με άλλους χαρακτήρες στο Bartertown και εκμάθηση στο πανεπιστήμιο του Decentraland απαιτούν τη χρήση ψηφιακών κρυπτονομισμάτων. Όμως σε αντίθεση με τα χρυσά νομίσματα στο Mario ή στο World of Warcraft, τα κρυπτονομίσματα του Decentraland έχουν αξία και δυνατότητα μεταφοράς στον πραγματικό κόσμο. Το Ethereum συνδέει την οικονομία, τεχνολογία και πολιτισμό του Decentraland, μετατρέποντας τον κόσμο σε ένα πείραμα σε μια ψηφιακή, αποκεντρωμένη ουτοπία όσο και αν είναι απλά ένα παιχνίδι δημιουργημένο για ψυχαγωγία.

Τα κρυπτονομίσματα MANA, LAND και Estate

Προτού αναλύσουμε το πως τα κρυπτονομίσματα του Decentraland ενισχύουν τη ψηφιακή οικονομία του, ας εξηγήσουμε τη διαφορά μεταξύ των ERC-20 και ERC-721 κρυπτονομισμάτων. Τα ERC-20 κρυπτονομίσματα όπως το MANA είναι γνωστά ως εμπορεύσιμα νομίσματα, δηλαδή μπορούν να ανταλλαχθούν με άλλα ERC-20 κρυπτονομίσματα. Επίσης, κάθε MANA νόμισμα είναι όμοιο και δεν κατέχει ιδιαίτερες ιδιότητες. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά καθιστούν το MANA ένα ιδανικό in-world νόμισμα για το Decentraland.

Ποια η διαφορά των κρυπτονομισμάτων ERC-721 με ERC-20;

Ωστόσο, τα ERC-721 κρυπτονομίσματα, όπως το LAND και Estate, έχουν χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ιδιαίτερα. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορούν να ανταλλαχθούν και λειτουργούν ως μη-εμπορεύσιμα νομίσματα (NFTs). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως εμπορικά νομίσματα, αλλά είναι χρήσιμα στη δημιουργία μοναδικών in-world αντικειμένων όπως χαρακτήρες (avatars), ρουχισμό και μοναδικές εκτάσεις γης.

Οι έξυπνες συμβάσεις του Decentraland

Τα χαρακτηριστικά των MANA, LAND και Estate ορίζονται από τρεις έξυπνες συμβάσεις: η σύμβαση MANAtoken, η σύμβαση LANDregistry και η σύμβαση EstateRegistry. Όλος ο ψηφιακός χώρος στο Decentraland αποτελείται από ξεχωριστές εκτάσεις γης, τις οποίες μπορεί να αγοράσει ο χρήστης με MANA στην αγορά του Decentraland. Επίσης, ο χρήστης μπορεί να αγοράσει ρουχισμό – όπως παπούτσια – και αξεσουάρ για το χαρακτήρα του. Κάθε συναλλαγή καταγράφεται στην αλυσίδα κύβων του Ethereum, δίνοντας τίτλους ιδιοκτησίας στο χρήστη για όλα τα ψηφιακά αντικείμενα που κατέχει.

Νομισματοποίηση του LAND και δημιουργία των Estates

Αν ο χρήστης κατέχει LAND, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ψηφιακά περιβάλλοντα με εφαρμογές όπως παιχνίδια, θεματικές κοινότητες από τα οποία μπορεί να αντλήσει κέρδη. Κομμάτια γης τα οποία είναι δίπλα – δίπλα μπορούν να αναμειχθούν δημιουργώντας κτήματα (Estates). Κάποιες εταιρίες κρυπτονομισμάτων όπως η Rarible, MakerDAO, Superare και άλλες, έχουν δημιουργήσει ήδη ψηφιακά γραφεία και γκαλερί τέχνης στο Decentraland. Με τον COVID-19 στον πραγματικό κόσμο, το Decentraland έχει φιλοξενήσει μέχρι και ψηφιακές τηλεδιασκέψεις.

Η κυβέρνηση του Decentraland

Σε αντίθεση με άλλους ψηφιακούς κόσμους, το Decentraland δεν είναι υπό τον έλεγχο κάποιας κεντροποιημένης οντότητας. Αντίθετα, το Decentraland κυβερνάται από τους κατόχους των MANA, LAND και Estate διαμέσου του Decentraland DAO, το οποίο δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του Aragon. Για να ψηφίσει ο χρήστης στις προτεινόμενες αλλαγές στο πρωτόκολλο, πρέπει να κατέχει wrapped MANA (wMANA), LAND και Estate κρυπτονομίσματα. Κάθε wMANA παρέχει τη δύναμη μίας ψήφου, ενώ κάθε LAND και Estate παρέχει τη δύναμη 2000 ψήφων.

Τρόπος απόκτησης των MANA, wMANA, LAND και Estate

Στο Decentraland, το wrapped MANA δημιουργείται από το κλείδωμα των MANA στο DAO. Όταν ο χρήστης κάνει wrap (δηλαδή κλειδώνει) τα MANA του, δεν μπορεί να τα ξοδέψει ή να τα μεταφέρει μέχρι να τα ξεκλειδώσει. Για να χρησιμοποιήσει ο χρήστης LAND και Estate κρυπτονομίσματα στη ψηφοφορία, πρέπει να τα δηλώσει στο DAO, χωρίς όμως να χρειάζεται να τα κλειδώσει – μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κανονικά. Το MANA μπορεί να αγοραστεί από διάφορες ιστοσελίδες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, όμως το LAND πρέπει να αγοραστεί από την αγορά του Decentraland. Τα νομίσματα Estate δημιουργούνται μόνο έπειτα από την ανάμειξη κομματιών γης.

Τμήμα Προστασίας Decentraland

Πέρα από το DAO, το Decentraland διαθέτει ένα τμήμα προστασίας (SAB) το οποίο επιβλέπει την προστασία των έξυπνων συμβολαίων της πλατφόρμας, τις προτάσεις της κυβέρνησης και την απόκριση στις αναφορές σφαλμάτων (bug reports). Το SAB καταρτίζεται από πέντε μέλη, τα οποία εκλέγονται από την κοινότητα του Decentraland. Το τμήμα προστασίας έχει την ικανότητα να καθυστερήσει ή να αρνηθεί κυβερνητικές προτάσεις, οι οποίες μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στο Decentraland.

Με τον αποκεντρωμένο σχεδιασμό του, το Decentraland έχει ανοίξει το δρόμο για ένα νέο είδος ψηφιακού κόσμου. Για πρώτη φορά, ο χρήστης κατέχει την αξία των ψηφιακών αντικειμένων του και αυτή η αξία μπορεί να μεταφερθεί απευθείας στον απτό κόσμο. Είτε σου αρέσει να εξερευνάς μεσαιωνικά μπουντρούμια, ή να οδηγείς αγωνιστικά αμάξια, ή απλά να κατέχεις γη όπως στα Sims, το Decentraland είναι μια απόπειρα δημιουργίας ενός κόσμου υπό το φως του αποκεντρισμού – και είναι πολλά παραπάνω από «απλά άλλο ένα» βιντεοπαιχνίδι.

Η ιστοσελίδα Cryptopedia δεν εγγυάται την αξιοπιστία του περιεχομένου της και για αυτό δεν μπορεί να κριθεί υπεύθυνη για οποιοδήποτε λάθος ή ανακρίβεια. Οι απόψεις και οι θέσεις που εκφράζονται σε κάθε άρθρο της Cryptopedia είναι αποκλειστικά των συντακτών. Οι πληροφορίες που παρέχονται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό σκοπό, και δεν αποτελούν οικονομικές, επενδυτικές συμβουλές ή συμβουλές εμπορίου. Συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο επαγγελματικό σύμβουλο επενδύσεων πριν από οποιαδήποτε απόφαση οικονομικής φύσεως. Επισκεφθείτε την Πολιτική Απορρήτου της Cryptopedia για να μάθετε περισσότερα.

secure shield

Για τη σωστή λειτουργία του Cryptopedia, χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το Cryptopedia, συναινείτε με την πολιτική απορρήτου και cookies.

Περισσότερα
close

Σύνδεση

Νέος χρήστης; Δημιούργησε ένα λογαριασμό!

Ξέχασα τον κωδικό
User registration disabled, please contact the admin to enable.