Ώρα Server 19:05:35
Συνδεσιμότητα
Μερική
Ενεργά Cryptos 13,081
Ανταλλακτήρια 611
BTC 36.9%
ETH 17.1%
DeFi 4.2%

Πως λειτουργεί το Lightning Network;

9 Φεβρουαρίου, 2022 6 λεπτά

Το δίκτυο Lightning είναι μια τεχνολογική λύση που δημιουργήθηκε για να λύσει το πρόβλημα των αργών συναλλαγών στην αλυσίδα του Bitcoin χρησιμοποιώντας εκτός-αλυσίδας συναλλαγές. Η ιδέα ξεκίνησε σε ένα έγγραφο από τους Joseph Poon και Thaddeus Dryja το 2015.

Τι είναι το δίκτυο Lightning;

Το δίκτυο lightning είναι μια layer-2 τεχνολογία η οποία χρησιμοποιεί κανάλια μικροπληρωμών για να επεκτείνει τις δυνατότητες της αλυσίδας του Bitcoin με σκοπό την ταχύτερη διεκπεραίωση συναλλαγών. Οι συναλλαγές που γίνονται μέσω του lightning είναι πιο γρήγορες, πιο οικονομικές, και επιβεβαιώνονται πιο γρήγορα από άλλες συναλλαγές που γίνονται απευθείας στην αλυσίδα του Bitcoin (on-chain).

Απομακρύνοντας τις συναλλαγές μακριά από την κύρια αλυσίδα (off-chain), το δίκτυο lightning σχεδιάστηκε να αποσυμφορεί την αλυσίδα του bitcoin και να μειώνει τους φόρους συναλλαγών. Το δίκτυο lightning μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλου τύπου off-chain συναλλαγές όπως ανταλλαγή μεταξύ κρυπτονομισμάτων.

Για παράδειγμα, το lightning δίκτυο βοηθάει στις ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων από άλλες αλυσίδες (atomic swaps) χωρίς την ανάμειξη ενδιάμεσου, όπως ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων.

Περισσότερα για το δίκτυο Lightning

Το δίκτυο lightning προτάθηκε για πρώτη φορά από τους Joseph Poon και Thaddeus Dryja το 2015 και είναι σε στάδιο ανάπτυξης από τότε. Το lightning network έχει να λύσει το πρόβλημα των αργών χρόνων διεκπεραίωσης συναλλαγών και όγκου στο δίκτυο του bitcoin.

Για να μπορέσει να γίνει μέσο συναλλαγών σε ημερήσια βάση, το bitcoin θα πρέπει να μπορεί να επεξεργαστεί δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες συναλλαγές το δευτερόλεπτο, όπως κάνουν οι πιστωτικές κάρτες και οι τρίτοι παροχείς ηλεκτρονικών πληρωμών. Λόγω της αποκεντρωτικής φύσης της τεχνολογίας του bitcoin, κάτι τέτοιο απαιτεί ομοφωνία από όλους τους κόμβους του δικτύου και εκεί υπόκειται το βασικό πρόβλημα.

Για παράδειγμα, η επιβεβαίωση και αποθήκευση συναλλαγών θα γίνει ακριβότερη και πιο χρονοβόρα αν ο όγκος των συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin αρχίσει να πολλαπλασιάζεται. Μια αύξηση στον όγκο των συναλλαγών συνεπάγεται ανάγκη για μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ στους υπολογιστές του δικτύου. Ως αποτέλεσμα, η ενέργεια που θα απαιτείται για τον υπολογισμό των πληροφοριών θα είναι τεράστια, καθιστώντας το bitcoin πολύ ακριβό για συνηθισμένες ημερήσιες συναλλαγές.

Η Layer-2 πρόταση επεκτασιμότητας

Το δίκτυο Lightning πρότεινε να λύσει το πρόβλημα επεκτασιμότητας δημιουργώντας μια λύση τύπου layer-2 στη βασική αλυσίδα του bitcoin. Αυτή η λύση χρησιμοποιεί πολλαπλά κανάλια πληρωμών μεταξύ των οντοτήτων ή χρηστών του bitcoin. Ένα lightning network κανάλι είναι ένας μηχανισμός συναλλαγών μεταξύ δύο οντοτήτων. Χρησιμοποιώντας τα κανάλια, οι οντότητες μπορούν να στείλουν ή να λάβουν πληρωμές μεταξύ τους.

Αυτές οι συναλλαγές επεξεργάζονται διαφορετικά συγκριτικά με τις παραδοσιακές συναλλαγές στο δίκτυο του bitcoin. Καταγράφονται μόνο στην αλυσίδα του bitcoin όταν οι δύο οντότητες ανοίγουν και κλείνουν ένα κανάλι.

Μεταξύ αυτών των δύο φάσεων, οι δύο οντότητες μπορούν να μεταφέρουν χρήματα μεταξύ τους όσες φορές θέλουν χωρίς να ενημερώσουν τη βασική αλυσίδα για αυτές τις δραστηριότητες. Αυτή η προοπτική αυξάνει δραματικά την ταχύτητα των συναλλαγών επειδή δεν απαιτείται από όλες τις συναλλαγές να επιβεβαιωθούν από όλους τους κόμβους της bitcoin αλυσίδας. Τα κανάλια πληρωμών μεταξύ διαφόρων οντοτήτων συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα δίκτυο από lightning κόμβους, οι οποίοι μπορούν να διοχετεύσουν συναλλαγές μεταξύ τους. Αυτές οι συσχετίσεις μεταξύ των διαφορετικών καναλιών πληρωμών δημιουργούν το Lightning Network.

Πως λειτουργεί το Lightning Network;

Έστω ότι η Μαρία ανοίγει ένα κανάλι με το αγαπημένο της κατάστημα καφέ και καταθέτει bitcoin αξίας 100€. Οι συναλλαγές που κάνει με το κατάστημα καφέ είναι στιγμιαίες επειδή έχει δημιουργήσει ένα κανάλι με αυτό.

Ο Γιώργος, που έχει ένα άλλο κανάλι ανοιχτό με το σούπερ μάρκετ που επισκέπτεται περισσότερο, αγοράζει επίσης καφέ από το κατάστημα της Μαρίας. Η σύνδεση μεταξύ της Μαρίας, του καφέ, και του Γιώργου εξασφαλίζει ότι η Μαρία μπορεί να χρησιμοποιήσει χρήματα από το υπόλοιπο του λογαριασμού της με το καφέ για να αγοράσει προϊόντα από το σούπερ μάρκετ του Γιώργου. Όμοια, ο Γιώργος μπορεί να χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο που έχει με το σούπερ μάρκετ για να κάνει συναλλαγές με επιχειρήσεις στο δίκτυο της Μαρίας.

Εάν ο Γιώργος κλείσει το κανάλι του με το σούπερ μάρκετ (και δεν υπάρχουν άλλοι πελάτες που να συσχετίζονται με το καφέ και το σούπερ μάρκετ), τότε η Μαρία θα πρέπει να ανοίξει άλλο κανάλι με το σούπερ μάρκετ για να κάνει συναλλαγές εκεί. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένας ιστός από συναλλαγές και διοχετεύεται μεταξύ πολλαπλών lightning κόμβων χρησιμοποιώντας μια αποκεντρωμένη μέθοδο.

Τεχνικές λεπτομέρειες

Σε πιο προγραμματιστικό επίπεδο, το δίκτυο Lightning χρησιμοποιεί έξυπνα συμβόλαια και scripts με πολλαπλές υπογραφές για να πετύχει το στόχο του. Μια αρχική συναλλαγή, γνωστή ως “funding transaction”, δημιουργείται όταν ένα ή δυο οντότητες χρηματοδοτούν ένα κανάλι. Σε ένα τυπικό περιβάλλον πολλαπλών υπογραφών, δύο master κλειδιά αρχικά ανταλλάζονται (ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό). Η ανταλλαγή αυτή επιτρέπει την πρόσβαση και διαχείριση των χρημάτων.

Στην περίπτωση ενός lightning κόμβου, ωστόσο, οι υπογραφές δεν ανταλλάζονται. Αυτό γίνεται για να αποτραπεί η αναγνώριση των συναλλαγών από τη βασική αλυσίδα. Αντί αυτού, οι δύο οντότητες ανταλλάζουν ένα κλειδί το οποίο χρησιμοποιείται για την πιστοποίηση των χρεωστικών συναλλαγών (γνωστές και ως συναλλαγές υποχρέωσης) μεταξύ τους.

Οι δύο οντότητες μπορούν να πραγματοποιήσουν απεριόριστες συναλλαγές υποχρέωσης μεταξύ τους και μεταξύ άλλων κόμβων στο δίκτυο του lightning. Ανταλλάζουν τα master keys τους μόνο όταν το κανάλι μεταξύ τους κλείσει.

Υπάρχουν φόροι για τη χρήση του δικτύου Lightning;

Εννοείται. Υπάρχουν συναλλαγματικοί φόροι για τη χρήση του lightning network. Αυτοί οι φόροι είναι ένας συνδυασμός χρεώσεων διοχέτευσης, για τις πληροφορίες της πληρωμής που μεταφέρονται μεταξύ των lightning κόμβων, και συναλλαγματικών φόρων του bitcoin για το άνοιγμα και κλείσιμο καναλιών.

Τον Νοέμβριο του 2019, κάποιοι επιστήμονες από την Ουγγαρία δημοσίευσαν ένα έγγραφο στο οποίο αμφισβητούσαν την αξιοπιστία των δικτυακών χειριστών στο δίκτυο του lightning (τα άτομα που λειτουργούν ως lightning κόμβοι). Συγκεκριμένα, αμφισβητήθηκε η ικανότητά τους να διατηρούν σταθερούς τους φόρους και να μην τους αυξάνουν δραματικά.

Υπάρχουν προβλήματα με το Lightning Network;

Το πιο οφθαλμοφανές πρόβλημα με το lightning network είναι το γεγονός ότι μπορούν να οδηγήσουν σε μια αντιγραφή των σημερινών “spoke-hub” μοντέλων, τα οποία χρησιμοποιούν τα σημερινά οικονομικά συστήματα. Στο τωρινό μοντέλο, οι τράπεζες και τα οικονομικά ινστιτούτα είναι οι βασικοί μεσάζοντες μέσα από τους οποίους λαμβάνουν χώρα όλες οι συναλλαγές.

Έχοντας περισσότερες ανοιχτές συνδέσεις με άλλους, οι lightning κόμβοι μπορούν να καταλήξουν κεντρωμένα σημεία για διακεκριμένες επιχειρήσεις. Μια αποτυχία σε ένα από αυτά τα σημεία μπορεί εύκολα να χαλάσει ένα μέρος ή και ολόκληρο το δίκτυο.

Αυξανόμενοι Φόροι

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αναφέρθηκε προηγουμένως είναι η αναγκαιότητα της αύξησης των φόρων για να “αξίζει” οικονομικά για τους κόμβους να διατηρήσουν το δίκτυο. Πέρα από τους lightning κόμβους, αυτό ισχύει και για τους φόρους του δικτύου του bitcoin.

Online-Only

Τέλος, πιστεύεται ότι τα lightning δίκτυα είναι ευάλωτα σε hacks και κλοπές επειδή απαιτείται να είναι online συνεχώς. Λόγω του προηγούμενου, η ψυχρή αποθήκευση (cold storage) νομισμάτων δεν αποτελεί δυνατή επιλογή επειδή το δίκτυο δεν το επιτρέπει.

Η ιστοσελίδα Cryptopedia δεν εγγυάται την αξιοπιστία του περιεχομένου της και για αυτό δεν μπορεί να κριθεί υπεύθυνη για οποιοδήποτε λάθος ή ανακρίβεια. Οι απόψεις και οι θέσεις που εκφράζονται σε κάθε άρθρο της Cryptopedia είναι αποκλειστικά των συντακτών. Οι πληροφορίες που παρέχονται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό σκοπό, και δεν αποτελούν οικονομικές, επενδυτικές συμβουλές ή συμβουλές εμπορίου. Συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο επαγγελματικό σύμβουλο επενδύσεων πριν από οποιαδήποτε απόφαση οικονομικής φύσεως. Επισκεφθείτε την Πολιτική Απορρήτου της Cryptopedia για να μάθετε περισσότερα.

secure shield

Για τη σωστή λειτουργία του Cryptopedia, χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το Cryptopedia, συναινείτε με την πολιτική απορρήτου και cookies.

Περισσότερα
close

Σύνδεση

Νέος χρήστης; Δημιούργησε ένα λογαριασμό!

Ξέχασα τον κωδικό
User registration disabled, please contact the admin to enable.