Ώρα Server 17:39:50
Συνδεσιμότητα
Ενεργή
Ενεργά Cryptos 12,401
Ανταλλακτήρια 644
BTC 40.9%
ETH 17.5%
DeFi 4.1%

Cryptopedia is turning to a Next.js App. There is not ETA but, so far, about 1/3 of the website has been remade.

Τι είναι το Bitcoin σε 7 λεπτά!

11 Μαρτίου, 2021 (4 Ιουνίου, 2021) 7 λεπτά
Ti-einai-to-bitcoin

Το Bitcoin είναι το πρώτο κρυπτονόμισμα και μια επαναστατική μέθοδος απεικόνισης αξίας. Αυτή η αξία δεν βρίσκεται σε κάποιο φυσικό ή ψηφιακό αντικείμενο, αλλά ως ένας τίτλος ιδιοκτησίας στην αλυσίδα μπλοκ (γνωστό ως Blockchain) του Bitcoin.

Από τι αποτελείται το Bitcoin;

Πολλοί παρουσιάζουν το Bitcoin ως “ψηφιακό χρυσό” ή “το χρήμα του Internet”. Για να μπορέσουμε να περιγράψουμε σωστά το Bitcoin, πρέπει να καταλάβουμε τα τρία βασικά στοιχεία από τα οποία απαρτίζεται:

 1. Η αλυσίδα μπλοκ του Bitcoin
 2. Οι συναλλαγές με Bitcoin
 3. Οι οντότητες που πιστοποιούν και ασφαλίζουν τις συναλλαγές

Αλυσίδα μπλοκ του Bitcoin

Η αλυσίδα μπλοκ του Bitcoin είναι απλά ένα δίκτυο, το οποίο έχει συγκεκριμένες ιδιοτήτες που το καθιστούν ασφαλές και αξιόπιστο. Το δίκτυο υπάρχει και “τρέχει” συνεχώς σε πραγματικό χρόνο σε δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές σε όλον τον κόσμο. Οι υπολογιστές του δικτύου ονομάζονται κόμβοι (Nodes). Οι κόμβοι είναι υπολογιστές σε κάθε μεριά του πλανήτη, έτσι δεν υπάρχει κάποιο άτομο ή επιχείρηση που να μπορεί να τους ελέγξει όλους παράλληλα, καθιστώντας το Bitcoin αποκεντρωμένο.

Συναλλαγές με Bitcoin

Οι συναλλαγές με Bitcoin είναι όπως οι συναλλαγές στην καθημερινότητά μας. Μεταφέρουμε αξία (π.χ. με ευρώ, ακίνητα) από ένα άτομο σε ένα άλλο με τη μεγάλη διαφορά ότι η συναλλαγή μας δεν περνάει από κάποια τράπεζα ή άλλον οικονομικό φορέα, αλλά πιστοποιείται, καταγράφεται και προστατεύεται απευθείας στην αλυσίδα μπλοκ από όλους τους υπολογιστές – κόμβους στο δίκτυο του Bitcoin. Με αυτόν τον τρόπο, οι συναλλαγές που γίνονται στο Bitcoin blockchain είναι ασφαλείς και μπορούν να επιβεβαιωθούν ανά πάσα στιγμή από κάθε υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο.

Κάθε συναλλαγή “ανακοινώνεται” από τον υπολογιστή που την έλαβε πρώτος σε όλους τους υπόλοιπους στο δίκτυο του Bitcoin. Οι υπόλοιποι υπολογιστές, με τη σειρά τους, βεβαιώνουν ότι η συναλλαγή είναι έγκυρη. Για να το πετύχουν αυτό, σκανάρουν όλο το δίκτυο για να επιβεβαιώσουν ότι το άτομο που στέλνει χρήματα έχει όντως χρήματα και μπορεί να τα ξοδέψει. Εφόσον αυτά τα κριτήρια είναι εντάξει, η συναλλαγή κρίνεται ως έγκυρη.

Διαδικασία επιβεβαίωσης συναλλαγής

Λόγω του ότι το Bitcoin είναι αποκεντρωμένο, κάθε συναλλαγή πρέπει να εγκριθεί από τα nodes. Ακόμα και αν γινόταν κάποιος να ελέγξει μερικούς υπολογιστές και να κρίνει μέσα από αυτούς μια άκυρη συναλλαγή ως έγκυρη, οι υπόλοιποι χιλιάδες υπολογιστές θα διαφωνήσουν και τελικά η συναλλαγή δεν θα επιβεβαιωθεί. Με αυτόν τον τρόπο, οι πιθανότητες να εγκριθεί μια άκυρη συναλλαγή είναι πολύ λίγες ενώ αντίθετα οι πιθανότητες να επιβεβαιωθεί μια έγκυρη συναλλαγή είναι πάρα πολλές. Για τον παραπάνω λόγο, το Bitcoin είναι απίστευτα ασφαλές στη χρήση του.

Περίπου κάθε 10 λεπτά, όλες οι τελευταίες έγκυρες συναλλαγές οργανώνονται σε έναν κύβο δεδομένων, ο οποίος έπειτα αποστέλλεται σε όλους τους κόμβους του δικτύου. Ας κάνουμε μια μικρή επανάληψη:

 • Οι συναλλαγές Bitcoin ανακοινώνονται σε όλους τους κόμβους στο δίκτυο
 • Οι συναλλαγές πιστοποιούνται μέσα από την ομαδική συμφωνία του δικτύου
 • Όλες οι έγκυρες συναλλαγές οργανώνονται σε έναν κύβο δεδομένων περίπου κάθε 10 λεπτά
 • Ο απροστάτευτος κύβος με τα δεδομένα αποστέλλεται σε όλο το δίκτυο Bitcoin ώστε να προστεθεί στην αλυσίδα των μπλοκ

Οντότητες πιστοποίησης και ασφάλισης συναλλαγών

Μια ειδική κατηγορία υπολογιστών – κόμβων, οι οποίοι ονομάζονται miners (χρυσοθήρες), λαμβάνουν τον απροστάτευτο κύβο με τα δεδομένα και κάνουν ορισμένες ενέργειες ώστε να προστατεύσουν τον κύβο μέσα στην αλυσίδα των μπλοκ.

Δημιουργία των Hash

Αρχικά, πιάνουν μία μία τις συναλλαγές από τον κύβο και τις περνάνε από έναν αλγόριθμο, ο οποίος μετατρέπει κάθε συναλλαγή σε μια ξεχωριστή αναγνωρίσιμη υπογραφή με 64 γράμματα και αριθμούς. Αυτή η υπογραφή ονομάζεται hash.

Έτσι έχουμε, πλέον, έναν κύβο ο οποίος περιέχει τις συναλλαγές σε μορφή hash. Συνεχίζουμε να συμπιέζουμε τα δεδομένα, περαιτέρω, κάνοντας ζευγάρια τα hashes και δημιουργώντας ένα νέο hash για το ζευγάρι. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται έως ότου καταλήξουμε σε ένα hash, το οποίο αντιπροσωπεύει όλες τις συναλλαγές που υπάρχουν στον κύβο.

Έπειτα, το hash από τον προηγούμενο παλιότερο κύβο προστίθεται στον κύβο που έχουμε. Έτσι, ο κύβος που έχουμε περιλαμβάνει δύο διαφορετικά hash με τις τελευταίες συναλλαγές αλλά και τις παλιότερες. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται η αλυσίδα των μπλοκ. Αν ένα δεδομένο από κάποιον παλιότερο κύβο άλλαζε, όλοι οι μετέπειτα κύβοι θα ήταν άκυροι και ως αποτέλεσμα και οι συναλλαγές που κρατάνε άκυρες.

Έρευση του Nonce

Το τρίτο και τελευταίο τμήμα του κύβου είναι ένας τυχαίος αριθμός που ονομάζεται nonce. Το nonce προκύπτει από την εργασία των miners. Το nonce και τα δύο hashes στον κύβο πρέπει να δημιουργήσουν ένα νέο hash το οποίο να πληρεί κάποια συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία έχουν τεθεί από το λογισμικό που τρέχει στο δίκτυο του Bitcoin. Ο μόνος τρόπος για να βρεθεί ο έγκυρος τελικός hash είναι με τη χρήση τυχαίων αριθμών nonce έως ότου τα hash κριτήρια ολοκληρωθούν.

Οι miners αγοράζουν και φτιάχνουν ειδικούς υπολογιστές, οι οποίοι χρησιμοποιούν αλγόριθμο και ξοδεύουν πολύ χρόνο και ενέργεια σε μορφή ηλεκτρισμού ώστε να βρουν το nonce που πληρεί τα κριτήρια. Ο πρώτος miner που βρίσκει το nonce και δημιουργεί το hash που πληρεί τα κριτήρια, ανακοινώνει το hash σε όλο το δίκτυο. Ενώ η δημιουργία του τελικού hash είναι δύσκολη, η επιβεβαίωση (ότι δηλαδή πληρεί τα κριτήρια) είναι πολύ απλή. Οι υπόλοιποι κόμβοι επιβεβαιώνουν ότι το hash πληρεί τα κριτήρια και έπειτα προσθέτουν τον κύβο στο αντίγραφο της αλυσίδας των μπλοκ που έχουν.

Ένταξη του Block στην αλυσίδα

Όπως ειπαμε, κάθε node κατέχει ένα αντίγραφο όλης της αλυσίδας των μπλοκ. Έτσι ο μόνος τρόπος να τοποθετηθεί ένα άκυρο μπλοκ στην αλυσίδα είναι αν το 51% όλων των node συμφωνήσει σε αυτήν την προσθήκη. Αν και αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει, πρακτικά είναι απίθανο και φανερώνει τη δύναμη του αποκεντρωμένου συστήματος Bitcoin.

Οι ολοκληρωμένοι κύβοι μπαίνουν στην αλυσίδα των μπλοκ και οι miners μπορούν να ξεκινήσουν να δουλεύουν στο επόμενο μπλοκ. Ως αμοιβή για τον κόπο τους, ο οποίος κόπος ονομάζεται Proof-of-Work ή PoW (Απόδειξη Εργασίας), οι miners επιβραβεύονται με καινούργια bitcoin. Μόνο με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται νέα bitcoin. Σύντομη επανάληψη:

 • Οι συναλλαγές μετατρέπονται σε πολλαπλά hashes
 • Αυτά τα hashes μετατρέπονται σε ένα μοναδικό hash
 • Το μοναδικό hash συνδυάζεται με το hash από τον προηγούμενο κύβο
 • Αυτά τα δύο hashes συνδυάζονται με το nonce με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μοναδικού hash για όλον τον κύβο
 • Το νέο hash του κύβου επιβεβαιώνεται από όλο το δίκτυο, προστίθεται σε όλα τα αντίγραφα της αλυσίδας και οι miners πληρώνονται σε bitcoin

Πως πληρώνονται οι Miners για την εργασία τους;

Ο τρόπος που οι miners πληρώνονται με bitcoin είναι απλός. Όταν ξεκινάνε την εργασία τους πάνω στον κύβο, προσθέτουν μια συναλλαγή στον κύβο μόνο στο δικό τους υπολογιστή, η οποία αναφέρει ότι θα λάβουν bitcoin σε περίπτωση που καταφέρουν να κάνουν επιτυχώς την εργασία τους (mining). Η ομάδα που τελικά τα καταφέρει παίρνει το bitcoin επειδή ο κύβος που περιέχει τη συναλλαγή τους έχει προστεθεί σε όλα τα αντίγραφα των nodes της αλυσίδας και τελικά σε όλο το δίκτυο του Bitcoin. Όλοι οι υπόλοιποι κύβοι από τις υπόλοιπες ομάδες που απέτυχαν, χάνονται.

Επίλογος

Κλείνοντας, γίνεται σαφές ότι η επιστήμη της κρυπτογραφίας σε συνδυασμό με ένα αποκεντρωμένο σύστημα, μπορούν να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό εμπιστοσύνης και ασφάλειας δεδομένων, όπως είναι το Bitcoin. Το Bitcoin είναι απλά μια αναπαράσταση αξίας σε μορφή τίτλου ιδιοκτησίας στην αλυσίδα των μπλοκ.

Η ιστοσελίδα Cryptopedia δεν εγγυάται την αξιοπιστία του περιεχομένου της και για αυτό δεν μπορεί να κριθεί υπεύθυνη για οποιοδήποτε λάθος ή ανακρίβεια. Οι απόψεις και οι θέσεις που εκφράζονται σε κάθε άρθρο της Cryptopedia είναι αποκλειστικά των συντακτών. Οι πληροφορίες που παρέχονται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό σκοπό, και δεν αποτελούν οικονομικές, επενδυτικές συμβουλές ή συμβουλές εμπορίου. Συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο επαγγελματικό σύμβουλο επενδύσεων πριν από οποιαδήποτε απόφαση οικονομικής φύσεως. Επισκεφθείτε την Πολιτική Απορρήτου της Cryptopedia για να μάθετε περισσότερα.

Σχόλια (2)

 • Κώστας # 26 Μαρτίου, 2021

  Πολύ καλό και αναλυτικό άρθρο!

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

secure shield

Για τη σωστή λειτουργία του Cryptopedia, χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το Cryptopedia, συναινείτε με την πολιτική απορρήτου και cookies.

Περισσότερα
close

Σύνδεση

Νέος χρήστης; Δημιούργησε ένα λογαριασμό!

Ξέχασα τον κωδικό
User registration disabled, please contact the admin to enable.