Ώρα Server 17:45:58
Συνδεσιμότητα
Ενεργή
Ενεργά Cryptos 13,081
Ανταλλακτήρια 611
BTC 36.9%
ETH 17.1%
DeFi 4.2%

Τι είναι το Staking (Χρήση Μεριδίου);

24 Μαρτίου, 2021 (17 Νοεμβρίου, 2021) 4 λεπτά
ti-einai-staking

Όπως πολλά πράγματα στον κρυπτοκόσμο, το Staking μπορεί να είναι μια περίπλοκη ή απλή ιδέα για κάποιον ανάλογα με το επίπεδο κατανόησης της. Για τους περισσότερους επενδυτές και ενδιαφερόμενους αρκεί το γεγονός ότι το staking είναι ένας τρόπος παθητικού εισοδήματος απλά και μόνο κρατώντας συγκεκριμένα νομίσματα. Ακόμα και αν ο μόνος σκοπός σας είναι να αποκομίσετε κέρδος, είναι χρήσιμο να καταλάβουμε, έστω και λίγο, πως και γιατί λειτουργεί. Δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση του όρου staking στα Ελληνικά, όμως θα συνεχίσουμε να αναφερόμαστε σε αυτό ως «Χρήση Μεριδίου».

Πως λειτουργεί η χρήση μεριδίου;

Αν το κρυπτονόμισμα που διαθέτει ο χρήστης επιτρέπει τη χρήση μεριδίου, μπορεί να διαθέσει ένα μέρος των νομισμάτων του και να κερδίσει μια ποσοστιαία αμοιβή ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Συνήθως υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός απαιτούμενων νομισμάτων για να μπορέσει κάποιος να κάνει χρήση μεριδίου. Πολλά γνωστά ανταλλακτήρια (Exchanges) όμως δίνουν τη δυνατότητα και στους κατόχους μικρότερων ποσών να ενταχθούν σε γκρουπ μεριδίων (Staking Pools) και να κάνουν χρήση μεριδίου – συνήθως με χαμηλότερη αμοιβή αφού τα ανταλλακτήρια αποκομίζουν ένα μέρος για την υπηρεσία τους.

Ο λόγος που τα κρυπτονομίσματα του χρήστη κερδίζουν αμοιβές ενώ γίνεται χρήση μεριδίου είναι επειδή η αλυσίδα κύβων τα χρησιμοποιεί. Τα κρυπτονομίσματα που επιτρέπουν χρήση μεριδίου χρησιμοποιούν πρωτόκολλο Απόδειξης Μεριδίου (Proof of Stake – PoS). Η απόδειξη μεριδίου είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί η αλυσίδα κύβων για να επιβεβαιώσει τις συναλλαγές και το μερίδιο του χρήστη μπορεί να γίνει μέρος αυτής της διαδικασίας.

Γιατί μόνο μερικά κρυπτονομίσματα επιτρέπουν τη χρήση μεριδίου;

Από εδώ και έπειτα, τα πράγματα γίνονται πιο τεχνικά. Για παράδειγμα, το Bitcoin δεν επιτρέπει χρήση μεριδίου. Ας δούμε όμως γιατί:

  • Τα κρυπτονομίσματα είναι αποκεντρωμένα, δηλαδή δεν υπάρχει μια κεντρική εξουσία που να ασκεί έλεγχο. Πως, λοιπόν, οι υπολογιστές ενός αποκεντρωμένου δικτύου συμφωνούν σε μία λύση χωρίς να έχουν μια κεντρική αρχή (π.χ. τράπεζα) να τους καθοδηγεί; Η απάντηση είναι ότι χρησιμοποιούν ένα «μηχανισμό ομοφωνίας».
  • Πολλά κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum 1.0 χρησιμοποιούν το μηχανισμό ομοφωνίας «Απόδειξης Εργασίας» (Proof of Work). Με την απόδειξη εργασίας, το δίκτυο χρησιμοποιεί πολλούς υπολογιστικούς πόρους στην επίλυση προβλημάτων όπως επιβεβαίωση συναλλαγών και αποτροπή διπλο-χρέωσης. Ένα μέρος της διαδικασίας περιλαμβάνει τους «εξορύκτες», άτομα που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα βρει πρώτος τη λύση σε ένα κρυπτογραφικό puzzle. Ο νικητής έχει το ελεύθερο να προσθέσει τον τελευταίο κύβο συναλλαγών στην αλυσίδα κύβων συμπεριλαμβάνοντας μια νέα συναλλαγή η οποία αναφέρει ότι ο ίδιος κέρδισε ένα αντίτιμο για την υπηρεσία του.

Γιατί δεν χρησιμοποιούν όλα τα νομίσματα την απόδειξη εργασίας;

Για μια σχετικά απλή αλυσίδα κύβων όπως του Bitcoin, η απόδειξη εργασίας είναι μια σχετικά καλή λύση. Ωστόσο, για κάτι πιο περίπλοκο όπως το Ethereum – το οποίο περιέχει έναν τεράστιο αριθμό εφαρμογών, οι οποίες συντελούν τον κόσμο της αποκεντρωμένης οικονομίας (DeFi) – η απόδειξη εργασίας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και καθυστερήσεις λόγω της υπερβολικής δραστηριότητας. Ως αποτέλεσμα, ο χρόνος διεκπεραίωσης συναλλαγών γίνεται μεγαλύτερος και οι φόροι υψηλότεροι.

Τι είναι η Απόδειξη Μεριδίου (Proof of Stake);

Η Απόδειξη Μεριδίου, ένας καινούργιος μηχανισμός ομοφωνίας, δημιουργήθηκε με στόχο την αύξηση της ταχύτητας και αποδοτικότητας των συναλλαγών αλλά και τη μείωση των φόρων. Ο σημαντικότερος λόγος που η απόδειξη μεριδίου μειώνει το κόστος είναι η μη ανάγκη χρήσης εξορύκτων. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται δραστικά. Αντίθετα, οι συναλλαγές επιβεβαιώνονται από άτομα που έχουν – κυριολεκτικά – επενδύσει το μερίδιό τους στην αλυσίδα κύβων.

  • Η χρήση μεριδίου λειτουργεί ως αντικατάσταση της εξόρυξης, δηλαδή ένας συμμετέχων του δικτύου επιλέγεται να προσθέσει τον τελευταίο κύβο συναλλαγών στην αλυσίδα και αποκομίζει ένα ποσοστιαίο κέρδος ως αντάλλαγμα.
  • Η ακριβής διαδικασία διαφέρει από project σε project. Ουσιαστικά οι χρήστες χρησιμοποιούν τα νομίσματά τους έχοντας μια πιθανότητα να προσθέσουν ένα νέο κύβο στην αλυσίδα και να πάρουν μια αμοιβή ως αντάλλαγμα. Τα δεσμευμένα νομίσματά τους λειτουργούν ως εγγύηση της αυθεντικότητας των νέων συναλλαγών που προστίθενται στην αλυσίδα κύβων.
  • Το δίκτυο επιλέγει τους επικυρωτές (validators) ανάλογα με το μέγεθος του δεσμευμένου μεριδίου και το χρονικό διάστημα που το έχουν κρατήσει. Έτσι, τα άτομα που έχουν επενδύσει περισσότερο επιβραβεύονται. Αν οι συναλλαγές σε ένα νέο κύβο αποδειχθεί ότι είναι μη έγκυρες, οι χρήστες μπορεί να δουν ένα μέρος του μεριδίου τους να «καίγεται» (καταστρέφεται) από το δίκτυο, το οποίο ονομάζεται γεγονός κοψίματος (slashing).

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης μεριδίου;

Πολλοί μακροπρόθεσμοι επενδυτές κρυπτονομισμάτων βλέπουν τη χρήση μεριδίου ως έναν τρόπο όπου τα περιουσιακά στοιχεία τους δουλεύουν για αυτούς παράγοντας αμοιβές απευθείας από το κρυπτοπορτοφόλι τους.

Η χρήση μεριδίου συμβάλλει στην ασφάλεια και αποδοτικότητα της αλυσίδας κύβων των νομισμάτων. Κάνοντας χρήση μεριδίου, ο χρήστης κάνει την αλυσίδα πιο ανθεκτική σε επιθέσεις και ενισχύει την ικανότητά της στην διεκπεραίωση συναλλαγών. Επιπρόσθετα, πολλά νομίσματα δίνουν στους συμμετέχοντες την ικανότητα συμμετοχής σε ψηφοφορίες που κρίνουν τις μελλοντικές αλλαγές και αναβαθμίσεις στο πρωτόκολλο του νομίσματος.

Ποια είναι τα ρίσκα χρήσης μεριδίου;

Η χρήση μεριδίου συνήθως απαιτεί μια περίοδο «δέσμευσης», κατά την οποία τα κρυπτονομίσματα του ενδιαφερόμενου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αυτό μπορεί να είναι αρνητικό μιας και ο ενδιαφερόμενος δεν θα μπορεί να ανταλλάξει το δεσμευμένο μερίδιό του σε περίπτωση αλλαγής της τιμής. Πριν από τη δέσμευση μεριδίου, είναι σημαντικό ο ενδιαφερόμενος να μελετήσει τις απαιτήσεις και τους κανόνες χρήσης μεριδίου για κάθε project που ενδιαφέρεται να συμμετέχει.

Πως μπορώ να ξεκινήσω να χρησιμοποιώ το μερίδιο μου;

Η χρήση μεριδίου είναι διαθέσιμη σε όποιον επιθυμεί να συμμετέχει. Ωστόσο, για να γίνει ένας επικυρωτής ίσως χρειαστεί μια υψηλή ελάχιστη ποσότητα επένδυσης. Για παράδειγμα το ETH2 έχει ελάχιστη ποσότητα επένδυσης τα 32 ETH, δηλαδή περίπου 45000€ με τιμή 1400€. Επίσης, χρειάζεται μια σχετικά καλή τεχνική γνώση και ένας αφοσιωμένος σε αυτόν το σκοπό υπολογιστής. Ο υπολογιστής θα εκτελεί επιβεβαιώσεις μέρα ή νύχτα με σταθερή – χωρίς πτώσεις – σύνδεση στο Ίντερνετ. Σε περίπτωση που διακοπεί η σύνδεση στο Ίντερνετ για λίγο, ο συμμετέχων ίσως χάσει μερίδιο από το δίκτυο ως ποινή.

Χρήση μεριδίου με τη βοήθεια των ανταλλακτηρίων

Για τους πιο απλούς ενδιαφερόμενους, υπάρχει πιο εύκολος τρόπος συμμετοχής με τη χρήση των ανταλλακτηρίων. Τα ανταλλακτήρια, όπως το Kraken, συλλέγουν όλα τα ποσά των ενδιαφερόμενων και τα δεσμεύουν μαζικά. Έτσι, κατεβάζουν το ελάχιστο όριο χρήσης μεριδίου και αποδεσμεύουν τους ενδιαφερόμενους από τη χρήση δικού τους υπολογιστή. Φυσικά, όμως, κρατάνε ένα μερίδιο από τις ποσοστιαίες αμοιβές – ως αντάλλαγμα των υπηρεσιών τους.

Η ιστοσελίδα Cryptopedia δεν εγγυάται την αξιοπιστία του περιεχομένου της και για αυτό δεν μπορεί να κριθεί υπεύθυνη για οποιοδήποτε λάθος ή ανακρίβεια. Οι απόψεις και οι θέσεις που εκφράζονται σε κάθε άρθρο της Cryptopedia είναι αποκλειστικά των συντακτών. Οι πληροφορίες που παρέχονται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό σκοπό, και δεν αποτελούν οικονομικές, επενδυτικές συμβουλές ή συμβουλές εμπορίου. Συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο επαγγελματικό σύμβουλο επενδύσεων πριν από οποιαδήποτε απόφαση οικονομικής φύσεως. Επισκεφθείτε την Πολιτική Απορρήτου της Cryptopedia για να μάθετε περισσότερα.

secure shield

Για τη σωστή λειτουργία του Cryptopedia, χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το Cryptopedia, συναινείτε με την πολιτική απορρήτου και cookies.

Περισσότερα
close

Σύνδεση

Νέος χρήστης; Δημιούργησε ένα λογαριασμό!

Ξέχασα τον κωδικό
User registration disabled, please contact the admin to enable.