Ώρα Server 18:59:01
Συνδεσιμότητα
Ενεργή
Ενεργά Cryptos 13,081
Ανταλλακτήρια 611
BTC 36.9%
ETH 17.1%
DeFi 4.2%

Η Εξισορρόπηση Χαρτοφυλακίου

18 Μαρτίου, 2022 (25 Μαρτίου, 2022) 6 λεπτά

Με τα τελευταία γεγονότα της Ρωσίας – Ουκρανίας να έχουν επηρεάσει τις περισσότερες αγορές, τα περισσότερα χαρτοφυλάκια των επενδυτών είναι στα κόκκινα. Όταν η αγορά είναι αβέβαιη, ένας απλός τρόπος για να παραμείνει ένας επενδυτής σε κέρδος είναι η εξισορρόπηση του χαρτοφυλακίου του.

Πριν αρκετά χρόνια, όταν οι ανελκυστήρες δεν είχαν δημιουργηθεί, οι εξορύκτες χρησιμοποιούσαν έναν απλό μηχανισμό για να εισέλθουν και εξέλθουν από τα ορυχεία. Ο μηχανισμός αυτός ονομάζεται “Man Engine” (ή “Fahrünst” στα Γερμανικά) και λειτουργεί με δύο αλληλεπιδρώμενες σκάλες ή πλατφόρμες. Η δύο σκάλες κινούνται πάνω – κάτω με αποτέλεσμα αν ένας εξορύκτης μένει ακίνητος να μην πηγαίνει πουθενά.

Ωστόσο, αν ο εξορύκτης πηδήξει μπρος πίσω από την μία πλατφόρμα στην άλλη τη σωστή στιγμή, μπορεί εύκολα να βγει από το ορυχείο.

Υπάρχει μια επενδυτική στρατηγική που λειτουργεί με παρόμοιους κανόνες. Ας φανταστούμε ότι έχουμε δύο κρυπτονομίσματα τα οποία έχουν υψηλή αστάθεια και μηδενική κερδοφορία. Ομοίως με τις σκάλες, αν αγοράσουμε μόνο ένα, δεν θα κερδίσουμε κάτι. Ωστόσο, αν αγοράσουμε και τα δύο και τα εξισορροπούμε περιοδικά, μπορούμε να κερδίσουμε το γνωστό “premium εξισορρόπησης” ή “επιστροφή εξισορρόπησης”. Σε απλά Ελληνικά, το premium εξισορρόπησης είναι η υπερτίμηση που κερδίζει ένας επενδυτής εξισορροπώντας περιοδικά το χαρτοφυλάκιό του.

Πως λειτουργεί η Εξισορρόπηση;

Ας φανταστούμε ότι έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο με δύο μη συνδεδεμένα κρυπτονομίσματα, ένα το οποίο είναι ασταθές αλλά δίνει υψηλές επιστροφές, και ένα το οποίο δεν είναι τόσο ριψοκίνδυνο αλλά έχει επίσης μέτριες προς χαμηλές επιστροφές. Αν αποφασίσουμε να τα εξισορροπίσουμε περιοδικά, αναγκαζόμαστε πρακτικά να αγοράσουμε το νόμισμα που μειώθηκε σε αξία έναντι του άλλου και να πουλήσουμε το νόμισμα που αυξήθηκε σε αξία επίσης έναντι του άλλου, χρησιμοποιώντας ως μέτρο την ποσοστιαία συμμετοχή τους στο χαρτοφυλάκιό μας.

Εάν θέσουμε 50-50 ποσοστιαία συμμετοχή στην αρχή και αφήσουμε το χρόνο να περάσει χωρίς να εξισορροπήσουμε, σύντομα θα έχουμε ένα αρκετά ριψοκίνδυνο χαρτοφυλάκιο διότι το πιο ριψοκίνδυνο περιουσιακό στοιχείο θα έχει αναλάβει τον έλεγχο. Ωστόσο, αν εξισορροπούμε περιοδικά στην αρχική 50-50 συμμετοχή, θα έχουμε μικρότερο ρίσκο και (συνήθως) μεγαλύτερες απολαβές.

Παρακάτω μπορούμε να δούμε ένα παράδειγμα από ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο αποτελείται από 30 στοιχεία, το καθένα με ημερήσιο ποσοστό επιστροφής κοντά στο 0 και ημερήσια αστάθεια περίπου στο 7.5%. Η παρακάτω εικόνα δείχνει τις συνολικές απολαβές μεμονωμένα για κάθε στοιχείο.

Δεδομένα από Quantpedia.com

Όπως φαίνεται, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να τα πάει καλύτερα συνεχώς από τα υπόλοιπα. Για αυτόν το λόγο, με αυτά τα δεδομένα, έχουμε ένα καλό χαρτοφυλάκιο για να κάνουμε εξισορρόπηση. Στο επόμενο βήμα, συγκρίνουμε ένα “Buy-and-Hold” χαρτοφυλάκιο με ένα ημερησίως εξισορροπημένο χαρτοφυλάκιο. Επίσης, αναλύουμε το ετήσιο ρίσκο και τις επιστροφές των χαρτοφυλακίων.

Δεδομένα από Quantpedia.com

Όπως φαίνεται, η ημερήσια εξισορρόπηση όχι μόνο βελτίωσε τις συνολικές επιστροφές του χαρτοφυλακίου αλλά μείωσε και την αστάθεια, αυξάνοντας την αναλογία Sharpe. Παράλληλα, οι υφέσεις δεν ήταν τόσο σημαντικές στο χαρτοφυλάκιο με την ημερήσια εξισορρόπηση.

Εξισορρόπηση Χαρτοφυλακίου Κρυπτονομισμάτων

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν τα κρυπτονομίσματα θα έχουν θετική ή αρνητική επίδοση στο κοντινό μέλλον. Παράλληλα, έως τώρα, η αγορά των κρυπτονομισμάτων κινείται κάτα κύριο λόγο ανάλογα με τις κινήσεις του Bitcoin το οποίο κατέχει 42% του κεφαλαίου αγοράς (18/03/22). Μπορούμε να βρούμε διάφορα στατιστικά και έγγραφα που υποστηρίζουν και τις δύο πλευρές, για αυτό η θέση μας είναι κάπου στη μέση. Λόγω του ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν μεγάλη συσχέτιση μεταξύ τους, έχουμε δύο επιλογές: δημιουργία ενός buy-and-hold χαρτοφυλακίου κρυπτονομισμάτων ή δημιουργία ενός εξισορροπημένου χαρτοφυλακίου.

Παρακάτω θα αναλύσουμε εάν το ημερήσιο/μηνιαίο εξισορροπημένο χαρτοφυλάκιο αποδίδει καλύτερα από το απλό buy-and-hold χαρτοφυλάκιο και αν υπάρχει premium εξισορρόπησης:

Ανάλυση

Σε αυτήν την ανάλυση επικεντρωνόμαστε στην εξισορρόπηση των κρυπτονομισμάτων. Το χαρτοφυλάκιο μας περιλαμβάνει 27 κρυπτονομίσματα από την χρονική περίοδο 31/12/2018 έως 29/10/2021. Συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει BTC (Bitcoin), ETH (Ethereum), BAT (Basic Attention Token), DAI (Dai), DATA (Data Coin), DGB (DigiByte), EOS (EOS.io), FUN (Fun Token), IOTA (Iota), LRC (Loopring Token), LTC (Litecoin), MANA (Decentraland), NEO (Neo), OMG (OMG Network), REQ (Request), SAN (Santiment Network Token), SNT (Status), TRX (Tron), WAX (Wax), XLM (Stellar), XMR (Monero), XRP (Ripple), XVG (Verge), ZEC (Zcash), ZIL (Zilliqa) και ZRX (0x).

Αναλύσαμε τρεις στρατηγικές. Η πρώτη, γνωστή ως στρατηγική Κεφαλαίου Αγοράς, δεν είναι καθόλου εξισορροπημένη. Θέσαμε απλώς ίσες συμμετοχές στην αρχή και αφήσαμε το χαρτοφυλάκιο να εξελιχθεί. Η δεύτερη στρατηγική είναι εξισορροπημένη ημερησίως. Η τρίτη στρατηγική είναι εξισορροπημένη μηνιαίως.

Δεδομένα από Quantpedia.com

Όπως φαίνεται παραπάνω, και το ημερησίως και το μηνιαίο εξισορροπημένο χαρτοφυλάκιο είχαν καλύτερες επιδόσεις από τη στρατηγική Κεφαλαίου Αγοράς. Μάλιστα η απόδοση του ημερησίως εξισορροπημένου χαρτοφυλακίου είναι υψηλότερη από την απόδοση του μηνιαίου. Παρακάτω υπολογίζονται το ετήσιο ρίσκο και οι επιστροφές των τριών στρατηγικών.

Αποτελέσματα

Κλείνοντας, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι υπάρχει ένα σημαντικό premium εξισορρόπησης στα κρυπτονομίσματα. Τόσο το ημερήσιο όσο και το μηνιαίο εξισορροπημένο χαρτοφυλάκιο βελτίωσε τις αποδόσεις. Παράλληλα, σε συνδυασμό με – μικρότερης αστάθειας – χαρτοφυλάκια μετοχών, τα χαρτοφυλάκια κρυπτονομισμάτων μπορούν ενισχύσουν τη συνολική επίδοση.

Ωστόσο, όλα αυτά λειτουργούν στα κρυπτονομίσματα διότι δεν υπάρχει ένα καθαρά μείζων νόμισμα. Με τον όρο καθαρά μείζων, εννοούμε ένα νόμισμα που να τα πάει συνεχώς καλύτερα από τα υπόλοιπα. Ακόμα και τα Bitcoin, Ethereum δεν έχουν διαρκώς καλύτερες επιδόσεις από τα υπόλοιπα νομίσματα στο κοντινό μέλλον. Αν υπάρξει ένα τέτοιο νόμισμα, η εξισορρόπηση ίσως να μην αξίζει και να είναι σοφότερη επιλογή ενός buy-and-hold χαρτοφυλακίου.

Η ιστοσελίδα Cryptopedia δεν εγγυάται την αξιοπιστία του περιεχομένου της και για αυτό δεν μπορεί να κριθεί υπεύθυνη για οποιοδήποτε λάθος ή ανακρίβεια. Οι απόψεις και οι θέσεις που εκφράζονται σε κάθε άρθρο της Cryptopedia είναι αποκλειστικά των συντακτών. Οι πληροφορίες που παρέχονται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό σκοπό, και δεν αποτελούν οικονομικές, επενδυτικές συμβουλές ή συμβουλές εμπορίου. Συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο επαγγελματικό σύμβουλο επενδύσεων πριν από οποιαδήποτε απόφαση οικονομικής φύσεως. Επισκεφθείτε την Πολιτική Απορρήτου της Cryptopedia για να μάθετε περισσότερα.

secure shield

Για τη σωστή λειτουργία του Cryptopedia, χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το Cryptopedia, συναινείτε με την πολιτική απορρήτου και cookies.

Περισσότερα
close

Σύνδεση

Νέος χρήστης; Δημιούργησε ένα λογαριασμό!

Ξέχασα τον κωδικό
User registration disabled, please contact the admin to enable.