Ώρα Server 17:36:58
Συνδεσιμότητα
Μερική
Ενεργά Cryptos 12,401
Ανταλλακτήρια 644
BTC 40.9%
ETH 17.6%
DeFi 4.1%

Cryptopedia is turning to a Next.js App. There is not ETA but, so far, about 1/3 of the website has been remade.

DIEM (πρώην LIBRA): Το κρυπτονόμισμα του Facebook

1 Ιουνίου, 2021 (9 Οκτωβρίου, 2021) 5 λεπτά
Facebook κρυπτονόμισμα Diem

Κάθε μέρα δημιουργούνται καινούργια κρυπτονομίσματα, κάνοντας όλο και δυσκολότερη την εύρεση ενός αξιόπιστου project. Πολλά από αυτά προσπαθούν να καλύψουν κάποια ανάγκη, ενώ άλλα δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό. Στη βιομηχανία του κρυπτονομίσματος έχουν ενταχθεί, πλέον, αρκετά μεγάλα ονόματα. Ένα από αυτά είναι το Facebook με το κρυπτονόμισμα DIEM (πρώην LIBRA).

Τι είναι το Facebook Diem;

Το Facebook Diem, γνωστό και ως Libra, είναι ένα ανερχόμενο παγκόσμιο δίκτυο πληρωμών που αναφέρεται ότι θα ξεκινήσει το 2021. Το δίκτυο Diem θα λειτουργεί χρησιμοποιώντας την δική του αλυσίδα κύβων, γνωστή ως Diem Blockchain. Αυτή η αλυσίδα έχει σχεδιαστεί να είναι ευέλικτη, ασφαλής και επεκτάσιμη. Σύμφωνα με το whitepaper του νομίσματος, η αποστολή του project είναι να αναπτύξει μια οικονομική βάση, η οποία θα υποστηρίξει δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Το Project του Facebook Diem ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2019. Ο στόχος του ήταν να γίνει ένα παγκόσμιο νόμισμα το οποίο θα υποστηρίζεται από διάφορα άλλα οικονομικά στοιχεία. Ωστόσο, λόγω αρκετών διεθνών ρυθμιστικών κανόνων, το Diem αναδιοργανώθηκε ώστε να υποστηρίζει μια πληθώρα stablecoins σε συνδυασμό με το πολύ-νόμισμα του, το XDM. Το Δεκέμβριο του 2020, το Facebook Diem ανανέωσε το brand του από Libra σε Diem, παρουσιάζοντας μια «νέα ημέρα» για το project.

Ποιοι είναι οι δημιουργοί του Facebook Diem;

Το δίκτυο Diem είναι ένα project της Diem Association, μιας ανεξάρτητης μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης. Τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης περιλαμβάνουν το γίγαντα των κοινωνικών δικτύων Facebook, τους παρόχους πληρωμών Mastercard, Visa και PayPal, τις crypto και blockchain εταιρίες Coinbase και Bison Trails, και την εταιρία επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreessen Horowitz, ανάμεσα σε άλλα οικονομικές, τεχνολογικές και μη-κερδοσκοπικές εταιρίες. Ωστόσο, αρκετά ιδρυτικά μέλη έχουν αποχωρήσει ως σήμερα, συμπεριλαμβάνοντας τη PayPal, Visa, Mastercard, eBay, Stripe.

Το Facebook, αν και μοιράζεται τη διακυβέρνηση με άλλα μέλη της οργάνωσης, συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη του project. Τον Ιούνιο του 2019, το Facebook ανακοίνωσε ότι δημιούργησε μια νέα θυγατρική, το Calibra – το οποίο άλλαξε επωνυμία σε Novi – για να αναπτύξει τη front-end δομή του Diem, ξεκινώντας με ένα ψηφιακό πορτοφόλι το οποίο θα είναι ενσωματωμένο στις Facebook εφαρμογές.

Το Novi ηγείται από τον David Markus, ο οποίος επιβλέπει όλες τις πληρωμές και οικονομικές υπηρεσίες του Facebook. Ο Markus ηγούταν την ανάπτυξη του project στο Facebook πριν από την έναρξη της μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης. Πριν το Facebook, ο Markus ήταν υποδιευθυντής του τμήματος κινητής τηλεφωνίας στο PayPal, και αργότερα έγινε διευθυντής της εταιρίας. Έχει ιδρύσει αρκετές εταιρίες, συμπεριλαμβάνοντας την εταιρία mobile πληρωμών Zong.

Το Μάιο του 2020 η Diem Association έθεσε τον Stuart Levey ως τον πρώτο της CEO. Ο Levey εργαζόταν πριν ως chief legal officer στην παγκόσμια τραπεζική εταιρία HSBC. Πριν από την HSBC, ο Levey εργάστηκε για τους George W. Bush και Barack Obama ως υφυπουργός για την τρομοκρατία και οικονομικής ευφυίας στο υπουργείο οικονομικών.

Τι κάνει ιδιαίτερο το Facebook Diem;

Σύμφωνα με το whitepaper του, το Diem στοχεύει να δημιουργήσει ένα ανοιχτό, παγκόσμιο δίκτυο πληρωμών ώστε να φέρει στο επίκεντρο ένα πιο καινοτόμο σύστημα πληρωμών το οποίο θα μπορεί να είναι εύκολα προσβάσιμο από τις κινητές συσκευές. Το Diem στοχεύει να λανσάρει μια σειρά από stablecoins τα οποία θα λειτουργούν ως η ραχοκοκαλιά των «χρημάτων του internet». Επίσης, το project σχεδιάζει να εκδώσει ένα πολυνόμισμα, XDM, το οποίο είναι ένα μείγμα των μεμονωμένων νομισμάτων του.

Για να πετύχει το στόχο αυτό, το Diem δημιουργεί μια καινούργια αλυσίδα κύβων γνωστή ως Diem Blockchain. Το Diem Blockchain βασίζεται στο Move, μια καινούργια προγραμματιστική γλώσσα έξυπνων συμβολαίων, η οποία έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει την κλωνοποίηση των ψηφιακών νομισμάτων. Το Diem πιστεύει ότι το blockchain του θα μπορεί να εξυπηρετήσει δισεκατομμύρια χρήστες.

Η Diem Association λαμβάνει χρηματοδότηση από τα μέλη της, με κάθε ιδρυτικό μέλος να έχει να καταβάλει 10 εκατομμύρια δολάρια ως φόρο μέλους. Για αυτόν το λόγο, το επιχειρηματικό μοντέλο της στοχεύει στην προσθήκη νέων μελών και στη διαφύλαξη των υπαρχόντων. Η Diem Association ελπίζει να δημιουργήσει ένα σύστημα, στο οποίο τα πιθανά μέλη της θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για έναν ορισμένο αριθμό θέσεων μελών.

Πόσα Facebook Diem κρυπτονομίσματα υπάρχουν σε κυκλοφορία;

Το Diem δεν θα έχει φιξαρισμένη προσφορά νομισμάτων. Αντίθετα, τα stablecoins του θα δημιουργούνται και θα καίγονται από το Diem ανάλογα με τη ζήτηση της αγοράς, και κάθε νόμισμα θα υποστηρίζεται από ένα απόθεμα ρευστότητας. Σύμφωνα με την οργάνωση, τουλάχιστον 80% του αποθέματος θα αποτελείται από «πολύ βραχυπρόθεσμα» κυβερνητικά χρεόγραφα, ενώ το υπόλοιπο 20% θα αποτελείται από μετρητά.

Το XDM, το πολύνομισμα του Diem, θα διαχειρίζεται από ένα έξυπνο συμβόλαιο το οποίο θα συνδυάζει κάθε μεμονωμένο stablecoin ανάλογα με ένα δείκτη βαρύτητας. Για αυτόν το λόγο, το Diem ανέφερε ότι ίσως υπάρξουν διακυμάνσεις στην αξία του XDM συγκριτικά με τα τοπικά παραδοσιακά νομίσματα.

Πως προστατεύεται το δίκτυο του Facebook Diem;

Το δίκτυο του Diem θα προστατεύεται από ένα τύπου Byzantine Fault Tolerance μηχανισμό ομοφωνίας γνωστό ως «LibraBTF». Σύμφωνα με το LibraBTF, 2/3 όλων των επικυρωτών πρέπει να συμφωνήσουν ότι μια συναλλαγή είναι ακριβής για να μπορέσει η συναλλαγή να προστεθεί στην αλυσίδα κύβων. Οι δεσμοί των επικυρωτών θα λειτουργούν από τα μέλη της Diem Association, με αποτέλεσμα να πρέπει να αποδείξουν κατά την αίτηση μέλους τους ότι είναι σε θέση να τρέξουν ένα validator node. Το δίκτυο θα έχει και ένα δεύτερο layer το οποίο θα αποτελείται από δημόσιους πλήρεις δεσμούς (full nodes), οι οποίοι επιβεβαιώνουν συναλλαγές κατά το συγχρονισμό τους με την τωρινή κατάσταση του blockchain.

Το πρωτόκολλο του Diem Blockchain, το Diem Core, είναι ανοιχτού κώδικα, με αποτέλεσμα ο καθένας να μπορεί να συνεισφέρει ξεχωριστά στην προστασία και ασφάλεια.

Ως μια κεντροποιημένη οντότητα, η Diem Association θα λειτουργεί μια οικονομική μονάδα ευφυίας για να ελέγχει το δίκτυο για διάφορες παράνομες ή επισκιασμένες δραστηριότητες. Για τον παραπάνω λόγο, έχει συνεργαστεί τόσο με νομικά μέσα όσο και με τους παρόχους internet για να καταπολεμήσει οποιαδήποτε κατάχρηση της πλατφόρμας.

Που μπορώ να αγοράσω Facebook Diem;

Ούτε τα μεμονωμένα stablecoins, ούτε το πολυνόμισμα του Diem είναι ακόμα διαθέσιμα προς αγορά. Ωστόσο, κατά το λανσάρισμά τους, αναμένεται να ενταχθούν σε πολλά γνωστά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Η ιστοσελίδα Cryptopedia δεν εγγυάται την αξιοπιστία του περιεχομένου της και για αυτό δεν μπορεί να κριθεί υπεύθυνη για οποιοδήποτε λάθος ή ανακρίβεια. Οι απόψεις και οι θέσεις που εκφράζονται σε κάθε άρθρο της Cryptopedia είναι αποκλειστικά των συντακτών. Οι πληροφορίες που παρέχονται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό σκοπό, και δεν αποτελούν οικονομικές, επενδυτικές συμβουλές ή συμβουλές εμπορίου. Συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο επαγγελματικό σύμβουλο επενδύσεων πριν από οποιαδήποτε απόφαση οικονομικής φύσεως. Επισκεφθείτε την Πολιτική Απορρήτου της Cryptopedia για να μάθετε περισσότερα.

secure shield

Για τη σωστή λειτουργία του Cryptopedia, χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το Cryptopedia, συναινείτε με την πολιτική απορρήτου και cookies.

Περισσότερα
close

Σύνδεση

Νέος χρήστης; Δημιούργησε ένα λογαριασμό!

Ξέχασα τον κωδικό
User registration disabled, please contact the admin to enable.