Ώρα Server 17:02:36
Συνδεσιμότητα
Ενεργή
Ενεργά Cryptos 12,401
Ανταλλακτήρια 644
BTC 40.9%
ETH 17.5%
DeFi 4.1%

Cryptopedia is turning to a Next.js App. There is not ETA but, so far, about 1/3 of the website has been remade.

Κρυπτονομίσματα και Φορολογία

1 Μαΐου, 2021 (9 Οκτωβρίου, 2021) 2 λεπτά
Κρυπτονομίσματα Φορολογία

Από το 2020 και λόγω της πανδημίας, η ανάγκη παθητικής αύξησης εισοδήματος έχει έρθει στο προσκήνιο με αποτέλεσμα όλο και περισσότερος κόσμος να ασχολείται με τα κρυπτονομίσματα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επενδύουν, αυξάνουν το κεφάλαιό τους και έπειτα το μετατρέπουν πάλι σε ευρώ. Τι γίνεται, όμως, με τη φορολογία στα κρυπτονομίσματα;

Από τα τέλη του 2020, τα κρυπτονομίσματα έχουν εκτοξευθεί και αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη συμμετοχή των ανθρώπων. Τα άτομα που επένδυσαν εκείνη την περίοδο, συνήθως έχουν αποκομίσει σήμερα λογιστικό κέρδος με αποτέλεσμα αρκετοί να επιθυμούν να μετατρέψουν τα κρυπτονομίσματά τους σε ευρώ. Συνήθως, το επιπρόσθετο ποσό που βγάζει κάποιος από οποιαδήποτε συναλλαγή φορολογείται και θεωρείται εισόδημα. Σε άλλες χώρες του κόσμου, υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες και συντελεστές φορολόγησης. Στην Ελλάδα, ως σήμερα, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Παρακάτω θα αναλύσουμε πως θα περιμέναμε να διαμορφωθεί η φορολογία στα κρυπτονομίσματα μελλοντικά.

Φορολογία εισοδήματος από κρυπτονομίσματα

Από τα κρυπτονομίσματα προκύπτουν δύο κατηγορίες εισοδήματος:

  1. Του παραγωγού (miner)
  2. Των κατόχων κρυπτονομισμάτων

Φορολόγηση του Παραγωγού (Miner)

Οι παραγωγοί είναι αυτοί που κάνουν εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Τα έσοδα τους αποτελούν εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και τα κέρδη που προκύπτουν θα έπρεπε να φορολογηθούν σύμφωνα με τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές.

Φορολόγηση Κατόχων Κρυπτονομισμάτων

Εάν ο κάτοχος είναι νομικό πρόσωπο, τότε η υπεραξία που πιθανόν προκύψει (θετική διαφορά μεταξύ αγοράς και πώλησης) θα έπρεπε να φορολογηθεί με τις γενικές διατάξεις.

Εάν ο κάτοχος είναι φυσικό πρόσωπο ή απλός επενδυτής, τότε θα έπρεπε να φορολογηθεί με συντελεστή 15% ως εισόδημα από υπεραξία κεφαλαίου (Άρθρο 42 ΚΦΕ). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα εισοδήματα αυτά υπόκεινται σε εισφορά αλληλεγγύης.

Φορολογική Δήλωση και Κρυπτονομίσματα

Για να λάβουμε την παραπάνω φορολογία ως σωστή, πρέπει να θεωρήσουμε τα κρυπτονομίσματα ως επενδυτικό – κερδοσκοπικό προϊόν. Έτσι, το ποσό που διατέθηκε για την αγορά κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να δηλωθεί στον κωδικό 743 του πίνακα 5 της φορολογικής δήλωσης προκειμένου να συμπεριληφθεί στον υπολογισμό των τεκμηρίων. Αντίστοιχα το κεφάλαιο από την πώληση των κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να αναγραφεί στον κωδικό 781 του πίνακα 6.

Εφόσον ο κάτοχος πουλήσει κρυπτονομίσματα και λάβει κέρδη, τότε η υπεραξία θα πρέπει να αναγραφεί στον κωδικό 865 του πίνακα 4 Ε προκειμένου να υπολογιστεί φόρος 15%.

ΦΠΑ και Κρυπτονομίσματα

Όσο αφορά το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, υπάρχει απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία απαλλάσσονται οι συναλλαγές από ΦΠΑ. Για τον τρόπο εμφάνισης των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα από τις επιχειρήσεις έχει εκδοθεί η γνωμάτευση 104/27.2.2018 του ΣΛΟΤ για τη λογιστική παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων στην οποία προσεγγίζουν το θέμα και δίνουν κατευθύνσεις.

Κλείνοντας, αυτό το άρθρο είναι μια απλή προσέγγιση για το τι περιμένουμε να ισχύσει μελλοντικά. Μέχρι το διευθετηθεί οριστικά το θέμα, δεν υπάρχει κάποιο πλαίσιο φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων. Πολλές από τις πληροφορίες του άρθρου έχουν προέλθει από το Taxheaven.

Η ιστοσελίδα Cryptopedia δεν εγγυάται την αξιοπιστία του περιεχομένου της και για αυτό δεν μπορεί να κριθεί υπεύθυνη για οποιοδήποτε λάθος ή ανακρίβεια. Οι απόψεις και οι θέσεις που εκφράζονται σε κάθε άρθρο της Cryptopedia είναι αποκλειστικά των συντακτών. Οι πληροφορίες που παρέχονται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό σκοπό, και δεν αποτελούν οικονομικές, επενδυτικές συμβουλές ή συμβουλές εμπορίου. Συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο επαγγελματικό σύμβουλο επενδύσεων πριν από οποιαδήποτε απόφαση οικονομικής φύσεως. Επισκεφθείτε την Πολιτική Απορρήτου της Cryptopedia για να μάθετε περισσότερα.

secure shield

Για τη σωστή λειτουργία του Cryptopedia, χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το Cryptopedia, συναινείτε με την πολιτική απορρήτου και cookies.

Περισσότερα
close

Σύνδεση

Νέος χρήστης; Δημιούργησε ένα λογαριασμό!

Ξέχασα τον κωδικό
User registration disabled, please contact the admin to enable.